Den nya förordningen om vaccinationer träder i kraft 13.3.2017
Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en ny förordning om vaccinationer. I förordningen föreskrivs om bl.a. vaccination mot vattkoppor, som tagits in i det nationella vaccinationsprogrammet, och om att området där det erbjuds vaccination mot fästingburen encefalit, dvs. TBE-vaccinet, ska utvidgas till Simo och Pargas och även gälla en del av beväringarna.
I Finland är all vaccination frivillig, även för yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Den nya lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar dock arbetsgivaren att se till att vaccinationsskyddet hos personal som arbetar med personer som är mottagliga för smittsamma sjukdomar och hör till en riskgrupp är i sin ordning.
Vaccination mot vattkoppor tas in i det nationella vaccinationsprogrammet
Det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas med vaccination mot vattkoppor för barn i åldern 18 månader och 6 år. Avsikten är att de kompletterande vaccinationerna ges under de sex följande åren. Det första året ska alla barn som är 11 år och yngre och inte har haft vattkoppor få en dos vaccin mot vattkoppor. Alla barn som när vaccinationsprogrammet träder i kraft är fem år eller yngre får en andra dos när de fyller 6 år. Dessutom får alla barn som när programmet inleds är i åldern 6–11 år en andra dos vid 12 års ålder.
Vaccinet skyddar mot svåra vattkoppor, som i synnerhet hos vuxna kan kräva sjukhusvård. Vaccinet ger också skydd för följdsjukdomar efter vattkoppor, som lunginflammation, encefalit och bakterieinflammationer i huden.
Yrkesfolk och studerande får riktade vaccinationer
Personer som arbetar i och studerande som utför arbetspraktik i klient- eller patientutrymmen i en verksamhetsenhet inom socialvården och hälso- och sjukvården kan också få vaccin mot vattkoppor, om de inte har skydd av genomgången sjukdom. Också personer som sköter spädbarn ges vaccin mot kikhosta. Kommunen ordnar dessa vaccinationer från och med 1.9.2017.
Vaccin mot säsonginfluensa erbjuds också framöver till personer som deltar i den direkta vården eller omsorgen av patienter eller klienter.
Vaccination mot fästingburen encefalit i Simo och Pargas
Enligt förordningen ska gratis vaccination mot fästingburen encefalit framöver erbjuds utöver personer som är bosatta på Åland även personer som är bosatta i Simo och Pargas och personer som t.ex. vistas över 4 veckor på ett sommarställe i dessa kommuner. Avsikten är att sammanlagt ca 30 000 personer ska omfattas av vaccinet mot fästingburen encefalit.
Heltäckande möjligheter till vaccin för dem som fullgör beväringstjänst
Avsikten är att de som inleder sin beväringstjänst eller frivillig militärtjänst för kvinnor ska erbjudas vaccinering mot difteri, kikhosta, stelkramp, meningokocksjukdom, influensa, mässling, påssjuka och röda hund. Därtill ska vaccin mot fästingburen encefalit erbjudas dem som fullgör sin tjänst i riskområden.
Förordningen träder i kraft 13.3.2017 och gäller tills vidare. Paragrafen om vacciner mot fästingburen encefalit är i kraft till och med utgången av år 2020.
Ytterligare information:
Liisa Katajamäki, regeringsråd, tfn 02951 63329
Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, medicinalråd, tfn 02951 63324
Sari Ekholm, överläkare, tfn 02951 63447