Terveydenhuollon menetelmien arviointitoimintaa uudistetaan nykytilan tarpeita vastavaksi

Suomi uudistaa ja vahvistaa omaa terveydenhuollon menetelmien arviointitoimintaansa (HTA, Health Technology Assessment). Osana uudistusta terveydenhuollon menetelmien arviointitoiminnan osaaminen ja resurssit kootaan yhdeksi osaamiskeskittymäksi.
Uudistuksen tavoitteena on, että vaikuttavat ja kustannusvaikuttavat menetelmät otetaan käyttöön yhtenäisesti koko maassa. Samalla voidaan luopua sellaisista hoidoista ja tutkimuksista, joista nykytiedon valossa on vain vähän hyötyä.
Nykyisin HTA-toiminta on Suomessa hajautunut, ja päätöksenteossa hyödynnetään menetelmien arviointia epäyhtenäisesti. Uudistus on välttämätön, jotta arviointitoiminta tukee aidosti päätöksentekoa ja jotta käytettävissä olevat resurssit voidaan kohdentaa vaikuttaviin ja oikea-aikaisiin toimiin.
Terveydenhuollon menetelmien arviointi on järjestelmällinen tapa tuottaa tutkittuun tietoon perustuvaa arviota esimerkiksi hoitojen, lääkkeiden, lääkinnällisten laitteiden, seulontojen ja palvelujen vaikuttavuudesta, turvallisuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta.
HTA-tieto tukee päätöksentekoa eri tasoilla. Sitä voidaan hyödyntää kansallisessa ohjauksessa, palveluvalikoiman määrittelyssä, lääkehoitojen korvattavuus- ja hintapäätöksissä sekä hyvinvointialueiden hankinnoissa, kilpailutuksissa ja resurssien kohdentamisessa.
Terveydenhuollon menetelmien arviointitoiminnan uudistus perustuu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjauksiin.
Terveydenhuollon menetelmien arviointitoiminnasta on ilmestynyt raportti, josta saa ajantasaisen käsityksen Suomen HTA-kentästä: toimijoista, resursseista, arviointiprosesseista ja kyvykkyyksistä. Raportin perusteella aletaan organisoida selkeää, vaikuttavaa kansallista arviointien toimintatapaa.
Lisätiedot:
Neuvotteleva virkamies Hanna-Mari Jauhonen, p, 029 516 3060, etunimi.sukunimi@gov.fi