Arbetsgrupp: Behovet av utkomststöd kan minskas genom att förstärka det sociala arbetet och bostadsbidraget
Arbetsgruppen som utrett en reform av utkomststödet föreslår att lagen om utkomststöd ska reformeras i sin helhet. Bakgrunden till den nödvändiga reformen är att uppgiften att bevilja grundläggande utkomststöd överförs från kommunerna till FPA från ingången av år 2017. Redan innan detta bör flera ändringar göras i lagen som bland annat klarlägger hur man ansöker om utkomststöd. Arbetsgruppen överlämnade sin slutrapport den 26 juni till familje- och omsorgsminister Juha Rehula.
I samband med reformen är det enligt arbetsgruppen nödvändigt att ändra praxis inom olika förvaltningsområden. På det sättet säkerställer man att omotiverade kostnader inte i onödan rinner ut i utkomststödet.
Arbetsgruppen anser det viktigt att nivån på de maximala boendeutgifterna som är godtagbara i bostadsbidraget höjs i förhållande till de godtagbara boendekostnaderna i utkomststödet så snart som den ekonomiska situationen tillåter. En höjning vore det effektivaste sättet att snabbt minska det utkomststöd som behövs för boendeutgifterna och flitfällor som sammanhänger med utkomststödet.
Arbetsgruppen vill att det sociala arbetet i kommunerna förstärks, och ett av de verktyg som den skulle utveckla är att sammanslå det kompletterande och förebyggande stöd som beviljas av kommunerna till ett ekonomiskt stöd inom socialvården. Beviljandet av stödet ska basera sig på ett möte mellan klienten och en yrkesutbildad person inom socialvården och en bedömning av servicebehovet.
Arbetsgruppen föreslår att sådana utgifter som numera i praktiken ersätts som kompletterande utkomststöd, och som inte förutsätter särskild bedömning av servicebehovet eller prövning av socialvården, överförs till en del av det grundläggande utkomststöd som beviljas av FPA.
Arbetsgruppen vill klarlägga ansökan om utkomststöd så att endast grundläggande utkomststöd ansöks hos FPA. Kompletterande och förebyggande stöd ska fortsatt alltid ansökas hos kommunen.
Alla utkomststödsklienter under 25 år ska ha rätt att delta i någon verksamhet som aktivt bygger upp den egna framtiden för unga. För att säkerställa detta ska FPA anvisa en ung person som beviljats grundläggande utkomststöd i tre månader till en bedömning av servicebehovet där personens situation och stödbehov kartläggs.
Till stöd för förändringarna föreslår arbetsgruppen ett försöksprojekt som förstärker kommunernas sociala arbete och sociala handledning i enlighet med den nya socialvårdslagen.
Arbetsgruppen föreslår att man ska utreda om väntetiden på fem månader för arbetsmarknadsstöd för unga kan slopas. Detta skulle innebära att arbetsmarknadsstöd kan utbetalas till unga direkt från början av arbetslösheten. Samtidigt ska man utreda om de som deltar i social rehabilitering som främjar delaktigheten kan få FPA:s rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden.
Ordförande för arbetsgruppen var konsultativ tjänsteman Elina Palola vid social- och hälsovårdsministeriet.
Ytterligare information
konsultativ tjänsteman Elina Palola, SHM, tfn 02951 63595, [email protected]