Traumamedvetenheten ska ökas inom vården utom hemmet
Enligt en färsk utredning är det fortfarande vanligt att barn som placerats utom hemmet utsätts för olika former av vanvård och våld i sin livsmiljö och i servicesystemet. Utredningen utgör en del av en publikation som också innehåller praktiskt material för yrkesfolk och studerande som stöd för en traumamedveten vård utom hemmet.
Enligt utredningen mår största delen av de barn som placerats utom hemmet bra i Finland. När det gäller vanvården inom vården utom hemmet finns dock kunskapsluckor. Till exempel inom familjevården är det svårt att få information om våld i nära relationer och om små barns erfarenheter. Utredningen genomfördes vid Institutet för hälsa och välfärd.
Tillsynen, stödet och kompetensen behöver utvecklas
Publikationen innehåller också praktiknära material för en trygg och traumamedveten vård utom hemmet. Materialet har producerats av Pesäpuu r.f och det är avsett för alla som arbetar inom barnskyddet, och särskilt för de vuxna som är i nära kontakt med barnen.
För att bekämpa vanvård inom vård utom hemmet krävs det enligt publikationen att tillsynen fungerar bra, att de vuxna inom barnskyddet är kunniga och mår bra och att barnen får stöd också efter vården utom hemmet.
– Det är viktigt att förstå att problemet med vanvård och våld är ett problem också i dag inom vården utom hemmet. För att förebygga och minska problemen krävs ett ihärdigt arbete varje dag. Barn har rätt till ett liv utan våld, och ansvaret ligger på de vuxna, säger konsultativ tjänsteman Susanna Hoikkala från social- och hälsovårdsministeriet.
- Traumamedveten vård utom hemmet - utredning av vanvård och våld samt material för yrkesfolk och studerande (på finska)
Mer information
från 26.3.2024: Susanna Hoikkala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 482, [email protected]
Marjo Malja, socialråd, tfn 0295 163 581, [email protected]
Pia Eriksson, specialforskare, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 0295 247 744, [email protected]
Johanna Barkman, utvecklingschef, Pesäpuu rf, tfn 040 514 4855, [email protected]