Social- och hälsovårdsministeriet finansierar projekt som ska minska bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården
Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat välfärdsområdena över 800 000 euro i statsunderstöd för pilotförsök som gäller arbetsfördelningen inom social- och hälsovården och för projekt som stöder arbetsförmågan. Genom projekten vill man minska bristen på arbetskraft inom branschen.
Bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården är nu det största hotet när det gäller tillgången till tjänster. Enligt den arbetsgruppsutredning om arbetsfördelningen vid sjukhus och jourer som publicerades igår är tillgången till arbetskraft inom social- och hälsovården avgörande för att säkerställa tillgången till vård och vårdens kvalitet och effektivitet.
Bristen på arbetskraft kan minskas på många olika sätt
För att lösa problemet med bristen på arbetskraft krävs det både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder, och sådana ingår i det program för ett gott arbete som social- och hälsovårdsministeriet inledde förra året. Programmet fortsätter till år 2027 och det innehåller många olika åtgärder som ska locka ny arbetskraft till social- och hälsovården och få personalen att vilja stanna kvar.
För att minska bristen på arbetskraft behöver man vidta många olika åtgärder samtidigt. Man måste till exempel öka utbildningsmängderna, ändra fördelningen av arbetsuppgifterna och utöka rekryteringen. Man måste också göra allt man kan för att förbättra välbefinnandet i arbetet och funktionsförmågan.
Programmet för ett gott arbete ingår i den nationella servicereformen. Servicereformen går ut på att se över förfarandena och bestämmelserna inom social- och hälsovården med syftet att anpassa dem till de befintliga strukturerna. Ett av syftena med servicereformen är att säkerställa tillgången till tjänster och att förbättra tjänsternas resultat.
Projekten ska ge snabba resultat
Det är första gången man finansierar projekt för att lösa problemet med bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården. Statsunderstödet har beviljats till sammanlagt 20 välfärdsområden och Helsingfors stad. Deras projekt ska slutföras före utgången av år 2024.
På basis av erfarenheterna av den första ansökningsomgången ska man bestämma om pilotförsöken ska utvidgas till flera utvecklingsobjekt och om utbildnings- och utvecklingshelheten i fråga om arbetsförmågan och orken i arbetet ska fortsätta och utvidgas till räddningsbranschen.
Mer information
Taina Mäntyranta, medicinalråd, tfn 0295 163 692
Tia-Maria Kirkonpelto, specialsakkunnig, tfn 0295 163 264
E-postadresserna har formen [email protected].