Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om förslaget att slopa medlingen i fall som gäller våld i nära relationer
Regeringens förslag om att man ska frångå medling i fall av våld i nära relationer har sänts på remiss. Syftet med förslaget är främst att bekämpa våld mot kvinnor, som är ett allvarligt problem i Finland.
Det föreslås att man i fortsättningen inte ska få medla i brott som innefattat våld och i vissa andra brott som riktat sig mot en närstående till den misstänkte. Medlingsförbudet ska inte gälla målsägandebrott. Lagprojektet ingår i regeringsprogrammet. Andelen kvinnor som har utsatts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner är 34 procent, och för männen är motsvarande andel 18 procent. Endast en bråkdel av våldet i nära relationer kommer till myndigheternas kännedom. Bakgrunden till projektet är en oro över att det hänt att gärningspersoner genom att medla har klarat sig utan straff även om de gjort sig skyldiga till upprepat våld.
Även det organ som övervakar efterlevnaden av Instanbulkonventionen om bland annat våld mot kvinnor (GREVIO) har uttryckt sin oro över medlingen i fråga om våld i nära relationer.
Risk för att våldsoffret samtycker till medlingen i strid med sitt eget bästa
Den som misstänks för våld i en nära relation har ofta en maktposition i förhållande till offret. Att delta i medling borde alltid vara frivilligt, men i fall av våld i nära relationer kan det vara svårt att utreda om våldsoffret frivilligt har samtyckt till medlingen. Vid medlingen är målet en jämlik dialog, men detta är inte alltid möjligt om den misstänkte har en maktposition i förhållande till offret.
– Våldet i nära relationer är ett smärtsamt problem i Finland, och en skamfläck i jämställdheten. Att det är möjligt att medla i fall av våld i parrelationer och att gärningspersonen till och med kan klara sig utan straff genom att medla betyder att man underskattar hur farligt och allvarligt våld i nära relationer kan vara, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
I och med att medlingen i fall av våld i nära relationer slopas frigörs det resurser för medling i övriga brott. Enligt forskningen kan medling till exempel förebygga återfallsbrottslighet och marginalisering bland ungdomar.
Regeringens proposition gäller lagen om medling vid brott och i vissa tvister, och lagändringen ska träda i kraft vid ingången av 2025. De medlingsprocesser som inleds före lagens ikraftträdande ska få slutföras. Utlåtanden om regeringspropositionen ska lämnas in 7 juni–5 augusti 2024.
Mer information:
Laura Terho, konsultativ tjänsteman, 0295 163 550, e-post [email protected] (till 20.6.2024)
Jari Keinänen, direktör, tfn 0295 163 311, e-post [email protected] (24.6.–5.7.2024)
Eemil Nuuttila, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163534