Social- och hälsovårdsanställda som mår bra stöder välfärdsekonomin och den sociala hållbarheten
En expertgrupp med både finländska och utländska experter har sammanträtt i Finland med syftet att hitta lösningar för att förbättra förutsättningarna att orka arbeta, den psykiska hälsan och välbefinnandet hos anställda inom social- och hälsovården. Det två dagar långa seminariet i Helsingfors ordnas av social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO:s regionalbyrå för Europa.
Europas stora gemensamma utmaningar är bland annat den åldrande befolkningen, de ökande kroniska sjukdomarna och den vårdskuld efter covid-19 som fortfarande tynger. Därför ligger det i hela Europas intresse att sörja för att social- och hälsovårdsanställda orkar och mår bra psykiskt.
Anställda som orkar arbeta är en förutsättning för välfärdsekonomin
Finland har varit en föregångare för välfärdsekonomin och främjat den aktivt. Med välfärdsekonomi avser man ett perspektiv vid beslutsfattandet som bidrar till en bättre balans mellan social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Syftet är att öka välfärden utan att varken ekonomin eller miljön äventyras.
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Veli-Mikko Niemi betonade personalens roll i välfärdsekonomin när han öppnade seminariet:
"Social- och hälsovårdsanställda som mår bra främjar en hållbar ekonomi och ett välfungerande samhälle. Därför måste man snabbt hitta lösningar för att öka personalens välbefinnande och förutsättningar att orka arbeta."
Finland försöker lösa problemet med personalbristen på många olika sätt
Finlands pågående beredning av ett program för att lösa problemet med personalbristen presenterades vid seminariet av programdirektören och medicinalrådet Taina Mäntyranta.
"Social- och hälsovårdspersonalens välbefinnande är kärnan i det nationella programmet för ett gott arbete (Hyvän työn ohjelma). Vi erbjuder till exempel handledning på arbetsplatserna om vad de anställda själva kan göra för att förbättra sitt välbefinnande i arbetet och sin arbetsförmåga och för att orka arbeta. Målen för programmet överensstämmer med Bukarest-förklaringen där man betonar vikten av tillgången till arbetskraft inom social- och hälsovården, de anställdas vilja att arbeta i branschen och personalens välbefinnande och arbetsförhållanden, säger Mäntyranta.
Mer information
Taina Mäntyranta, programchef, medicinalråd, tfn 0295 163 692
Tia-Maria Kirkonpelto, specialsakkunnig, tfn 0295 163 264
Alla e-postadresser har formen [email protected]