Slutrapport om den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer
Nuläget, utmaningarna och framtiden när det gäller den sociala tryggheten för barn och familjer beskrivs i en rapport som utarbetats i samband med reformen av den sociala tryggheten. Arbetsgruppen publicerade slutrapporten måndagen den 6 mars 2023.
Arbetsgruppen för den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer tillsattes i februari 2022 som stöd för beredningsarbetet i den parlamentariska kommittén för social trygghet. Arbetsgruppens mål var att
- stärka sakkunskapen om förmånerna och servicesystemet för barn och familjer
- kartlägga förmånssystemet för barn och familjer som helhet
- producera information för kommittén för social trygghet som stöd för bedömningen av reformbehoven och de olika lösningarna
Arbetsgruppens slutrapport innehåller en beskrivning av utgångspunkterna för reformen av den sociala tryggheten för barn och familjer. I rapporten beskrivs nuläget i fråga om nativiteten, familjernas mångfald, möjligheterna att kombinera familjeliv och arbete och olika faktorer som har att göra med barns utsatthet. I rapporten presenteras också de viktigaste förmånerna och stöden för barn och familjer.
I rapporten beskrivs utvecklingsbehoven i fråga om den sociala tryggheten för barn och familjer och lagstiftningen om underhåll, och de förslag till reformen av förmånssystemet för barn och familjer som kommittén för social trygghet har inkluderat i sin mellanrapport och som bygger på arbetsgruppens arbete. Utöver förslagen innehåller rapporten de observationer om utkomstskyddet för familjer som kommit fram under arbetet.
”Det är inte bara förmånssystemet för barn och familjer som ska granskas, utan barn- och familjeperspektivet borde beaktas också när de övriga förmånerna ses över. Vid reformerandet av den sociala tryggheten är det i synnerhet när det gäller barn i en utsatt situation ytterst viktigt att beakta familjernas mångfald”, säger THL:s forskningschef Johanna Lammi-Taskula som är ordförande i arbetsgruppen.
”Förslagen om satsningarna på barns och familjers välfärd och arbets- och familjeliv är viktiga för barnens rättigheter, men också för den sociala hållbarheten, arbetsförmågan och framtidens arbetskraft. Man får inte glömma att det handlar om en av hörnstenarna i en hållbar offentlig ekonomi”, säger Pasi Moisio, ordförande i kommittén för social trygghet.
På andra webbplatser
Ytterligare information
Johanna Lammi-Taskula, ordförande i arbetsgruppen för den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer, forskningschef, THL, [email protected]
Annika Juurikko, regeringssekreterare, social- och hälsovårdsministeriet [email protected]