Rätten att vaccinera utvidgas till att gälla också andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård – ändringarna i förordningarna på remiss
Syftet med ändringarna är att vaccinerandet ska försnabbas och bli smidigare och att minska bristen på arbetskraft inom hälso- och sjukvården De ändringar som är på remiss betyder att tandläkare, provisorer, farmaceuter, närvårdare, laboratorieskötare och primärskötare kan ge vacciner i fortsättningen. Ändringen av förordningen gör vaccinerandet möjligt även vid apotekens hälsopunkter.
För närvarande får vacciner ges endast av läkare eller av de sjukskötare, hälsovårdare och barnmorskor som genomgått vaccinationsundervisningen. Vacciner mot covid-19 får dock redan nu ges också av tandläkare, laboratorieskötare, närvårdare och primärskötare förutsatt att vissa villkor uppfylls. I fortsättningen ska det inte längre krävas att tandläkaren har den särskilda vaccinationsutbildning som nu avläggs efter examen.
Säsongsvaccinationerna försnabbas och bristen på arbetskraft minskar
Avsikten är att man bland annat ska kunna effektivisera höstens covid-19- och influensavaccinationer i framtiden. Det råder brist på arbetskraft inom hälso- och sjukvården, och detta avspeglar sig också i vaccinationsverksamheten. Resursbristen märktes till exempel i höst när influensa- och covid-19-vaccinationsköerna var långa. Dessutom orsakar överföringarna av sjukskötarna till vaccineringarna brist på arbetskraft inom den övriga hälso- och sjukvården.
- Vårt syfte med ändringen är att man snabbare och smidigare ska kunna få vacciner. Likaså vill vi avhjälpa bristen på arbetskraft. Ändringen är också ett sätt att förbereda oss för kommande epidemier, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Farmaceuter och provisorer får vaccinationsutbildning
De yrkesgrupper som föreslås få vaccineringsrätt ska inte få vaccinera barn under 18 år eftersom det kan krävas specialkompetens för att vaccinera minderåriga. Inte heller vacciner mot covid-19 till barn under 18 år ska få ges av andra än läkare eller de sjukskötare, hälsovårdare och barnmorskor som har genomgått vaccinationsundervisningen.
Tilläggsutbildning förutsätts av farmaceuter, provisorer, närvårdare, primärskötare och laboratorieskötare. Det ska utses en ansvarig läkare för all vaccinationsverksamhet, även när vaccinerna ges vid ett serviceställe i anknytning till ett apotek. Uppgifterna om de vacciner som getts ska registreras på behörigt sätt i patientdatasystemet.
- Under covid-19-pandemin fick vi erfarenhet av utvidgningen av rätten att vaccinera. Den tilläggsutbildning som krävs säkrar att de som vaccinerar har den nödvändiga kompetensen, säger avdelningschef Taneli Puumalainen.
De föreslagna ändringarna gäller förordningen om vaccinationer och förordning om vaccin mot covid-19. Förordningarna är på remiss 22.12.2023 – 9.2.2024.
Mer information
Taneli Puumalainen, avdelningschef, tfn 0295 163 280
Saara Karttunen, jurist, tfn 0295 163 008
Niilo Heinonen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 163 603
fornamn.efternamn(at)gov.fi
Begäran om utlåtande om utkastet till statsrådets förordning om ändring av 3 § i statsrådets förordning om frivilliga covid-19-vaccinationer (utlatande.fi)