Projekten i programmet Framtidens social- och hälsocentral har förbättrat möjligheterna att få vård och tjänsternas tillgänglighet
Programmet Framtidens social- och hälsocentral avslutas vid årets slut. Genom programmet har man utvecklat social- och hälsovårdstjänsterna på basnivå under åren 2020–2023. Målet har varit att förbättra tillgången till tjänster och samordningen av tjänsterna enligt kundernas behov. Det här kan man uppnå genom nya arrangemang för arbetsfördelning, konsultationer med experter och specialister och genom digitalisering.
Avslutningsevenemanget för programmet hölls i Helsingfors den 22 november 2023.
Tjänsterna på basnivå har utvecklats på bred front
Tillgången till vård har främjats på många olika sätt i alla välfärdsområden. Man har utvecklat kommunikationskanalerna för kunderna (t.ex. distansservice och e-tjänster) och de rörliga tjänsterna (t.ex. servicebilar och tjänster som ges i hemmet). Man har också ökat det multiprofessionella samarbetet och kundhandledningen. Samarbetet med samarbetsområdenas projekt för att utveckla psykosociala metoder för olika åldersgrupper har varit omfattande.
Basservicen har också utvecklats på många andra sätt, och till exempel genom att beakta de gemensamma kunder inom social- och hälsovården som använder mycket tjänster. I alltfler välfärdsområden har de kunder som behöver både socialvård och hälso- eller sjukvård möjlighet att genast tas emot av en yrkesutbildad person både från socialvården och hälso- och sjukvården. På jourmottagningarna i välfärdsområdena finns nu också socialvårdstjänster.
Under programperioden har många olika aktörer deltagit i det gemensamma utvecklingsarbetet. Bland annat de förebyggande och rehabiliterande tjänsterna har utvecklats tillsammans med civilsamhällesorganisationer, kommuner, FPA och aktörer inom den specialiserade sjukvården och den privata sektorn. Den avgiftsfria preventionen kommer att införas permanent i många områden som en följd av försöken. Barn- och familjetjänsterna har förbättrats särskilt genom verksamhetsmodellen med familjecenter och genom att erbjuda familjer tidigt stöd i större utsträckning. Man ser redan nu bra resultat av de verksamhetsmodeller som utvecklats, men man har ännu inte hunnit ta modellerna i bruk i alla välfärdsområden och delar av landet.
De regionala projekten har resulterat i över 700 verksamhetsmodeller
Det praktiska utvecklingsarbetet med programmet Framtidens social- och hälsocentral har omfattat projekt i 22 välfärdsområden och 5 samarbetsområden. För projekt i välfärdsområdena beviljade social- och hälsovårdsministeriet statsunderstöd för 70 miljoner euro år 2020 och 141 miljoner euro år 2021. Samarbetsområdena beviljades 12 miljoner euro för samordning av psykosociala metoder och utveckling av kompetens- och stödcenter för barn, unga och familjer. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har samordnat och stött genomförandet av projekten.
Social- och hälsovårdsministeriet inledde programmet i början av år 2020 som en del av den social- och hälsovårdsreform som Sanna Marins regering beredde. Arbetet för att utveckla social- och hälsovårdstjänsterna på basnivå har efter det fortsatt i de välfärdsområden som inledde sin verksamhet i början av året.
Tack vare projekten finns det redan cirka 700 nya verksamhetsmodeller och lösningar i Innokylä (Innobyn).
Mer information
Erja Mustonen, specialsakkunnig, Social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 179, [email protected]
Programmet Framtidens social- och hälsocentral Innokylä (på finska)
Programmet Framtidens social och hälsocentral (SHM projektportal)
Verksamhetsmodeller och metoder som stöder arbetet (Innokylä, på finska)