Pregabalin och tre andra designdroger tas under övervakning som narkotika
Statsrådet har ändrat förordningen om ämnen, preparat och växter som anses som narkotika. Som narkotika klassas i fortsättningen bland annat ämnet pregabalin som i stor utsträckning används som läkemedel men också missbrukas mycket.
De läkemedel som innehåller pregabalin befrias från vissa tillståndsförfaranden som krävs för narkotika. För klassificeringen som narkotika gäller också en övergångsperiod så att patienterna och hälso- och sjukvården hinner anpassa sig till förändringen.
Hälso- och sjukvården och tillsynsmyndigheterna har redan länge rapporterat om missbruk av pregabalin. Missbruk är vanligast bland de människor som också missbrukar andra ämnen. När ämnet används tillsammans med andra ämnen ökar dessutom de skador som pregabalin orsakar. Ämnet pregabalin har redan länge nämnts i utredningar av dödsorsaken.
I förordningen har också lagts till tre andra psykoaktiva substanser, dvs. designdroger, som i fortsättningen klassas som narkotika. Dessa är det förbjudna lugnande benzodiazepinderivatet norfludiazepam och de stimulerande katinonsammansättningarna 3-CMC och 3-MMC som via EU:s system är förbjudna i hela EU. Inga av dessa används medicinskt eller industriellt i Finland. Designerdrogerna kan medföra problem också för den mentala hälsan och den sociala funktionsförmågan.
Samtidigt som Statsrådet ändrade narkotikaförordningen ändrade det också förordningen om för konsumentmarknaden förbjudna psykoaktiva ämnen. Till förordningen fogades 10 nya designdroger som inte används medicinskt eller industriellt i Finland. En förteckning över de nya substanserna finns på Fimeas webbplats (på finska).
Ändringen gällande pregabalin i förordningen träder i kraft den 1 juni 2023, och de övriga ändringarna den 16 januari 2023.
- Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om ämnen, preparat och växter som anses som narkotika
- Statsrådets förordning om ändring av bilagan till statsrådets förordning om för konsumentmarknaden för-bjudna psykoaktiva ämnen
Mer information
Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 713, [email protected]