Ny undersökning beskriver olovlig frånvaro, det vill säga att rymma från platsen för vård utom hemmet
En undersökning som är ett led i genomförandet av den nationella barnstrategin visar att mängden olovlig frånvaro har ökat. I undersökningen beskrivs också myndigheternas registrerings- och verksamhetspraxis och ges utvecklingsförslag.
I undersökningen ”Olovlig frånvaro från platsen för vård utom hemmet: Handräckning av polisen till barnskyddsmyndigheterna 2020” beskrivs frånvaro genom den handräckning som polisen ger barnskyddsmyndigheterna. För rapporten har man gått igenom alla anmälningar som registrerats i informationssystemet för polisärenden om handräckning av polisen till barnskyddsmyndigheterna under 2020.
Undersökningen visar att både antalet begäranden om handräckning och mängden olovlig frånvaro har ökat. Dessutom har den genomsnittliga längden på frånvaron ökat. Registreringen av olovlig frånvaro är förenad med olika, delvis felaktiga registrerings- och verksamhetsförfaranden som gör det svårt att följa upp och föra statistik över företeelsen. Rapporten innehåller också utvecklingsförslag som grundar sig på observationer.
En motsvarande undersökning har tidigare gjorts om olovlig frånvaro under 2013–2014. Den färska undersökningen jämför fenomenets utveckling från 2013–2014 till 2020.
Undersökningen ”Olovlig frånvaro från platsen för vård utom hemmet: Handräckning av polisen till barnskyddsmyndigheterna 2020” ingår i åtgärderna i Planen för genomförandet av den nationella barnstrategin som publicerades 2021. Undersökningen har skrivits av förvaltningsdoktor Sami Isoniemi.
- Olovlig frånvaro från platsen för vård utom hemmet: Handräckning av polisen till barnskyddsmyndigheterna 2020
- Planen för genomförandet av den nationella barnstrategin
- Uppföljningsrapport om den nationella barnstrategin (Uppföljningsrapport av statsminister Sanna Marins regering (2019–2023) om genomförandet av den nationella barnstrategin)
Ytterligare information:
Sami Isoniemi, förvaltningsdoktor, sami.isoniemi(at)gmail.com (undersökningen)
Susanna Hoikkala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 482, [email protected] (åtgärden i Planen för genomförandet av den nationella barnstrategin)