Nordiskt seminarium behandlade livsmedelssäkerhet
Livsmedelssäkerheten är ofta osynlig för konsumenten, fast upprätthållandet av den är kostsam, konstaterade man på seminariet Food Safety Systems - Share and Compare i Esbo 24-25.10 där experter inom internationell livsmedelssäkerhet samlades till möte. Seminariet var en del av programmet för det finländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2011.
Direktören för livsmedelssäkerhetsverket i Indien och Codex Alimentarius komissionens ordförande Sanjay Dave berättade om Codex verksamhet. Codex kommissionen, som grundades 1963 av FAO och WHO, utvecklar livsmedelsnormer och -riktlinjer samt skyddar konsumenthälsan och betonar rättvis praxis.
Finland skulle ha mycket att ge när det gäller främjande av globala näringsärenden och livsmedelssäkerhet, sade Sanjay Dave då han besökte social- och hälsovårdsministeriet efter seminariet. Dave vill synliggöra Codex arbete och betonade näringsfrågornas ökade betydelse inom kommissionens arbete.
På seminariet behandlade man också förenhetligandet av livsmedelssäkerhetsstandarder och möjligheten att klassificera ländernas livsmedelssäkerhetssystem enligt rangordning. På så sätt kunde konsumenten jämföra och förstå nivån på landets livsmedelssäkerhet. Det konstaterades dock att man på statsnivå har bättre nytta av att bedöma systemens möjliga likheter istället för att rangordna dem.
Direktör Steve Hathaway från jord- och skogsbruksministeriet i Nya Zeeland konstaterade att man inom livsmedelssäkerheten måste koncentrera sig på verkliga hot samt att skydda människors hälsa genom lagstiftning och övervakning.
Ytterligare uppgifterveterinäröverinspektör Sebastian Hielm, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 050 5245761, [email protected]
konsultativ tjänsteman Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 050 554 4419, [email protected]