Medborgarenkäten om prioriteringen inom social- och hälsovården: Jämlikheten värderas högst – förebyggandet har stor betydelse
Enligt resultaten av medborgarenkäten om prioriteringen av social- och hälsovårdstjänsterna anser största delen av medborgarna att det är viktigt att garantera jämlika tjänster för alla medborgare. Möjligheterna att få hälso- och sjukvård får inte vara sämre för människor som inte har tagit hand om sig själva och sin hälsa.
Taloustutkimus enkät var öppen från den 15 januari till den 28 februari 2025, och cirka 22 000 personer deltog i enkätundersökningen. Det fanns inga stora skillnader i åsikterna mellan Taloustutkimus egen webbpanel (2 687 personer) och de som svarade på medborgarenkäten (19 379 personer).
Samma livssituation borde alltid ge rätt till samma tjänster
Hälften av respondenterna ansåg att de som befinner sig i samma livssituation bör ha rätt att få samma offentliga tjänster.
Nästan 30 procent ansåg däremot att det är viktigast att de som har sämre möjligheter att klara sig eller inte får hjälp av sin familj eller närstående får offentliga tjänster.
Näst viktigast inom hälso- och sjukvården är förebyggandet, och inom socialvården betonas omsorgen
Nästan alla respondenter (93 %) ansåg att man inom den offentliga hälso- och sjukvården alltid bör sköta de som är i livsfara eller har en allvarlig sjukdom.
Av svarsalternativen ansågs förebyggandet av sjukdomar näst viktigast inom den offentliga hälso- och sjukvården, och på tredje plats kom utredningen och undersökningen av orsaker till symtom.
När det gäller socialvården ansåg de flesta att det viktigaste är att garantera omsorgen för människor som inte kan ta hand om sig själva. Detta svar valdes av 78 procent av respondenterna.
Bakgrund
Enkätundersökningen gjordes i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, Riksomfattande etiska delegationen inom social- och hälsovården (ETENE) och Tjänsteutbudsrådet för hälso- och sjukvården (Palko).
Syftet med enkätundersökningen var att utreda medborgarnas åsikter om vilka principer som borde styra tjänsteutbudet inom social- och hälsovården.
Lagstiftningen om principerna för tjänsteutbudet bereds för närvarande av social- och hälsovårdsministeriet.
- Principerna för tjänsteutbudet inom social- och hälsovården ses över
- Bestämmelserna om principerna för tjänsteutbudet - Vanliga frågor
Mer information
Maija Miettinen, generalsekreterare, riksomfattande etiska delegationen inom social- och hälsovården (ETENE), tfn 0295 163 452
Hanna-Mari Jauhonen, generalsekreterare, Palko, tfn 0295 163 060
Ida Hakanen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 173
Leini Sinervo, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 445
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@gov.fi