Allt fler finländare spelar penningspel
Penningspel bland finländare har blivit allt vanligare. Enligt den enkät om finländarnas penningspelande 2011 (Suomalaisten rahapelaaminen 2011) som social- och hälsovårdsministeriet lät göra har 78 procent av finländarna under de senaste 12 månaderna spelat något penningspel. Antalet motsvarar cirka 3,1 miljoner 15-74-åriga finländare. År 2007 var motsvarande andel 74 procent.
Den nedre åldersgränsen på 18 år för penningspel har enligt enkäten minskat spelandet bland min-deråriga och skadeverkningar som orsakas av spelandet. Medan 66 procent av de unga hade spelat penningspel år 2007 var antalet 47 procent år 2011. Eftersom den nya nedre åldersgränsen trädde i kraft successivt under år 2011 har 15-17-åringar som besvarat enkäten haft möjlighet att spela penningspel legalt under de senaste 12 månaderna.
Finländarna använder i genomsnitt 14 euro i veckan för penningspel. Personer som tillhör den lägsta inkomstklassen, arbetslösa eller permitterade, de som spelar flera gånger i veckan, de som spelar på internet samt de som klassificerats som problemspelare använde en större andel av sina disponibla inkomster till penningspel än genomsnittet.
Antalet problemspelare har minskat något. På basis av enkäten klassificerades 2,7 procent av 15-74-åriga finländare som problemspelare, vilket är något mindre än år 2007 (3,1 %). Problemspelandet var klart vanligare bland män (4,3 %) än kvinnor (1,2 %). Även om antalet unga med spelproblem har minskatär problemspelandet likväl vanligare bland 15-34-åringar än bland personer över 35 år.
I enkäten utredde man även åsikterna om penningspelandet hos dem som svarade. Mer än två tred-jedelar ansåg att penningspel är ett allvarligt problem. Sex av tio som svarade var av den åsikten att spelproblemen har vuxit under de senaste åren. Den finländska modellen, där statligt styrda spelbolag har monopol på penningspel, är enligt tre fjärdedelar ett bra sätt att begränsa spelandets skadeverkningar.
För enkäten om finländarnas penningspelande 2011 intervjuades 484 personer i åldern 15-74-år. Enkäten är en fortsättning på enkäterna för åren 2003 och 2007. Institutet för hälsa och välfärd an-svarade för planeringen av enkäten år 2011 och den genomfördes av Taloustutkimus Oy. Målet för enkäten var att undersöka finländarnas penningspelbeteende, prevalens av problemspelande samt attityder till spelande.
Enligt det nuvarande regeringsprogrammet ska uppföljning av, forskning om, förebyggande och behandling av penningspelets skadeverkningar effektiveras för att skydda hela befolkningen och särskilt barn och unga. Avsikten är att utveckla det nuvarande monopolsystemet för penningspel genom att begränsa spel från utlandet samt effektivera samarbete mellan myndigheter, organisationer, spelsamfund och forskningsinstitut vid bekämpning av spelets skadeverkningar.
Ytterligare uppgifter
Kari Haavisto, konsultativ tjänsteman, SHM, tfn 09 160 74177, [email protected]
Pekka Hakkarainen, avdelningsdirektör, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 020 610 7161, [email protected]
Tuomo Turja, forskningschef, Taloustutkimus Oy, tfn 09 7585 1208, [email protected]