Hoppa till innehåll
Media

Finland donerar och säljer covid-19-vaccin som blir oanvända till länder som behöver dem

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.2.2022 13.36
Pressmeddelande 56/2022
koronarokote

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd kommer att styra covid-19-vaccin som blir oanvända i Finland till andra EU-länder eller att donera dem till låginkomstländer och medelinkomstländer. Målet är att främja lika tillgång till vaccin och den globala hälsosäkerheten. Statsrådet beviljade tillstånd att donera och sälja vaccin den 24 februari.

Finland har deltagit i den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin genom förköpsavtal och upphandlingsavtal. Tack vare avtalen får Finland avsevärt mycket fler vaccin än det behöver för eget bruk, eftersom man i början av pandemin inte visste vilka vaccin som slutligen skulle fungera och få försäljningstillstånd. Avsikten var också att säkerställa att Finland skulle få vaccin så snabbt som möjligt efter att försäljningstillstånd hade beviljats.

Finland har förbundit sig till internationell solidaritet för att främja lika tillgång till vaccin runt om i världen. Världshälsoorganisationen har satt som mål att 70 procent av världens befolkning ska kunna vaccineras före mitten av 2022. För närvarande har cirka 54 procent av världens befolkning fått en full vaccinationsserie mot covid-19, men i låginkomstländer har endast 11 procent av befolkningen fått minst sin första dos.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd bedömer månatligen hur mycket vaccin som ska doneras eller säljas. Vid bedömningen beaktas det aktuella epidemiläget och hur mycket vaccin Finland behöver för eget bruk.
 
Finland började donera covid-19-vaccin till låginkomstländer och medelinkomstländer hösten 2021 genom utrikesministeriet. Vaccin har donerats inom mekanismen för vaccinsamarbete Covax AMC, som främjar lika tillgång till vaccin globalt.


Utrikesministeriets pressmeddelande 16.12.2021: Finland främjar vaccinationstäckningen globalt


Mer information från social- och hälsovårdsministeriet:

Tuula Helander, direktör, tfn 0295 163 480, fornamn.efternamn(a)gov.fi
 

 

Tillbaka till toppen