Enklare socialskydd med allmänt stöd – social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om den första fasen av det allmänna stödet

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtande om utkastet till regeringens proposition om allmänt stöd. Remisstiden går ut den 19 juni 2025. Det är fråga om den första fasen i en omfattande reform av den sociala tryggheten där de olika grundskyddsförmånerna stegvis sammanslås till ett enda allmänt stöd.
Ett steg framåt mot ett enklare system för social trygghet
”Reformen med det allmänna stödet förbättrar arbetets lönsamhet och förenklar systemet för den sociala tryggheten. I den första fasen förenklas de arbetslösas sociala trygghet genom att det allmänna stödet ersätter arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen. Systemet för social trygghet blir också smidigare genom införandet av FPA:s modell med en enda ansökan”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
I den första fasen är det allmänna stödet arbetslösa arbetssökandes nya sociala förmån, som ersätter det arbetsmarknadsstöd och den grunddagpenning som FPA betalar ut. I och med ändringen upphävs systemen med arbetsmarknadsstöd och grunddagpenning.
En arbetslös arbetssökande ska få allmänt stöd när personen inte har rätt till inkomstrelaterad dagpenning eller om perioden med inkomstrelaterad dagpenning har löpt ut och personen behöver ekonomiskt stöd. Nivån på det allmänna stödet ska motsvara den nuvarande nivån på arbetsmarknadsstödet, grunddagpenningen för arbetslösa och på grunddelen av den inkomstrelaterade dagpenningen (37,21 euro per dag år 2025).
För att få allmänt stöd förutsätts det att man är i behov av ekonomiskt stöd. Det allmänna stödet är alltså en behovsbaserad förmån (liksom det nuvarande arbetsmarknadsstödet). Om arbetsinkomsten ökar ska det allmänna stödet minska i motsvarande grad, dvs. stödet ska anpassas efter stödtagarens förvärvsinkomster på samma sätt som nu inom utkomstskyddet för arbetslösa.
Allmänt stöd ska beviljas och betalas ut av Folkpensionsanstalten, och ansökan ska göras genom en modell med en enda ansökan. Modellen med en enda ansökan börjar användas av FPA för ansökningar om arbetslöshetsförmåner och bostadsbidrag senast i samband med att det allmänna stödet tas i användning. I framtiden kan FPA:s kunder ansöka om förmåner lätt med en enda ansökningsblankett. Kunderna behöver inte känna till hur systemet fungerar i detalj, utan kunden hänvisas i systemet till rätt förmån utifrån den livssituation som kunden befinner sig i.
Målet att undvika långvarig arbetslöshet och att förebygga marginalisering
I den första fasen av det allmänna stödet är ett av målen också att undvika långvarig arbetslöshet och att förebygga marginalisering. Målet är att arbetslöshetsperioderna särskilt för unga ska förkortas. Därför föreslås det att man vid sidan av de tjänster som sysselsättningsområdet redan ordnar i normala fall ska intervenera mer än tidigare för att stödja den arbetslösa i situationer där arbetslösheten har pågått länge.
En arbetssökande under 25 år som har fått allmänt stöd i 8 månader och en arbetssökande över 25 år som har fått allmänt stöd i 1,5 år ska delta i en särskild aktiveringsprocess för en viss period.
Under aktiveringsperioden ordnas samtal om jobbsökningen med stödtagaren där man träffar den arbetssökande personligen och bedömer servicebehovet med fokus på orsakerna bakom den långvariga arbetslösheten. Syftet med aktiveringsperioden är att man bättre ska kunna säkerställa att den arbetslösa får stöd om arbetslösheten förlängs, men också att ge tillräckligt utrymme för genomförandet för de sysselsättningsområden som inledde sin verksamhet i början av året.
Beredningen av det allmänna stödet framskrider stegvis
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering genomför regeringen en reform av grundskyddet som förbättrar arbetets lönsamhet, gör den sociala tryggheten smidigare och förenklar förmånerna med beaktande av rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten av kommittén för social trygghet. Syftet med reformen är att stegvis slå samman grundskyddsförmånerna till ett enda allmänt stöd som innefattar en grunddel för levnadskostnader, en del för boende och en behovsprövad del som sistahandsskydd.
I den första fasen förenklas de arbetslösas sociala trygghet genom att det allmänna stödet ersätter arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen. I nästa fas kommer regeringen fortsätta sammanföringen och förenhetligandet av grundskyddsförmånerna, och stegvis också införa boendeförmånerna i det allmänna stödet.
Den första fasen av det allmänna stödet har beretts av experter från social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, finansministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Folkpensionsanstalten.
Det allmänna stödet har förberetts i den parlamentariska kommittén för social trygghet
Den parlamentariska kommitté för social trygghet som består av representanter för samtliga riksdagsgrupper föreslog i sin mellanrapport att grundskyddsförmånerna ska förenhetligas och slås ihop. Regeringens projekt med det allmänna stödet baserar sig på regeringsprogrammet, och i projektet har regeringen beaktat rekommendationerna och utredningarna i mellanrapporten från kommittén för social trygghet.
Ett av syftena med det allmänna stödet är också att ta tag i den utmaning som kommittén lyft fram gällande samordningen av tjänster och förmåner i situationer där klienten fått stöd under en lång tid.
Kommittén för social trygghet följer upp beredningen av det allmänna stödet. Den sociala tryggheten reformeras under regeringsperioden genom olika regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet.
Remisstiden går ut den 19 juni 2025
Remisstiden börjar den 9 maj 2025 och löper ut den 19 juni 2025. Avsikten är att regeringens proposition om den första fasen av det allmänna stödet ska överlämnas till riksdagen hösten 2025. Lagstiftningen ska träda i kraft i början av 2026.
Regeringens proposition om allmänt stöd har en nära koppling till regeringens proposition om arbets- och näringsministeriets utveckling av serviceprocessen och arbetsförmedlingstjänsterna för arbetssökande. Arbets- och näringsministeriet bereder också ändringar i de påföljder för arbetslösa som det föreskrivs om i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002). Om dessa ändringar verkställs kommer de även att gälla de som får allmänt stöd.
- Utlåtande.fi: Regeringens proposition om lagstiftningen om allmänt stödLänk till en annan webbplats
- Vanliga frågor och svar om det allmänna stödetFilen öppnas i en ny flik pdf 163kB
Efter sommaren ordnas ett diskussionsmöte för intressegrupper om det allmänna stödet och den fortsatta beredningen.
Mer information
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560, fornamn.efternamn@gov.fi
Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, fornamn.efternamn@gov.fi