Det internationella samfundet måste jobba för att jämställdhet ska uppnås
Finland har redan kommit långt i att främja jämställdhet mellan könen. Vår historia när det gäller att främja kvinnors rättigheter går tillbaka ända till när Finland år 1906 som första land i världen gav kvinnor fullständiga politiska rättigheter.
Inhemska jämställdhetsaktörer har uppmuntrat och krävt åtgärder för att stödja jämställdheten. I årtionden har det förts aktiv dialog med frivilligorganisationer och forskare. Ända sedan de första kvinnliga riksdagsledamöterna kom in i riksdagen har kvinnliga riksdagsledamöter samarbetat över partigränserna för att förbättra kvinnors ställning. Arbetet fortgår i riksdagen och bland frivilligorganisationerna. Numera är även många män engagerade i jämställdhetsarbetet.
Finland har också fått mycket från det internationella samfundet. Många viktiga lagreformer och projekt som har att göra med jämställdhet har fått sin början på de internationella arenorna. FN och Europeiska unionen har haft ett stort inflytande på Finlands jämställdhets- och jämlikhetspolitik. De har krävt att vi tar många viktiga steg när det gäller till exempel att stoppa våldet mot kvinnor.
I år inrättade regeringen ett internationellt pris (International Gender Equality Prize) för att främja jämställdhet och för att hedra 100-årsjubileet av Finlands självständighet.
Statsminister Juha Sipilä offentliggjorde priset vid en stor jämställdhetsfest i Tammerfors på internationella kvinnodagen.
Med det internationella jämställdhetspriset vill Finland åter lyfta fram diskussionen om jämställdhet i strålkastarljuset.
Många rättigheter som nuförtiden anses självklara, såsom sexuella och reproduktiva rättigheter, stöter på motstånd på de internationella arenorna.
I ljuset av vårt eget jämställdhetsarbete är det naturligt att just Finland som första land i världen inrättar ett internationellt pris som delas ut till en person som gör sig bemärkt med att bygga upp och försvara jämställdhet.
Priset framhäver att hela det internationella samfundet behöver arbeta mer envetet för jämställdhet mellan könen och föregå med gott exempel för att jämställdhet ska uppnås.
I detta arbete vill Finland dra sitt eget strå till stacken.
Juha Rehula
familje- och omsorgsminister,
jämställdhetsfrågor
***
Jämställdhetspriset har inrättats av Finlands regering i anslutning till Finlands 100-årsjubileum. Priset delas ut för första gången hösten 2017. I år är prissumman 150 000 euro.
Allmänheten såväl i Finland som utomlands har fram till utgången av maj möjlighet att lämna förslag på pristagare till prisnämnden. Förslag kan lämnas på adressen http://genderequalityprize.fi/en/frontpage