Begäran om utlåtande: Lagstiftningen om barnskyddet ändras för att bättre kunna skydda barn som är placerade i vård utom hemmet
Utlåtanden om de ändringar i lagstiftningen om barnskyddet som ska göras i den första fasen kan lämnas in till den 16 juni 2025. Syftet med ändringarna är att stärka barnets rätt till särskilt skydd och att garantera att barnskyddets mål i fråga om barn och familjer uppfylls.
Befogenheterna för de som arbetar vid barnskyddsmyndigheterna och enheterna för vård utom hemmet ska utökas. Förfarandena för fostran och för gränssättning ska förtydligas både inom familjevården och på barnskyddsanstalterna.
Metoderna för fostran utvecklas för att skydda barnet
Det föreslås att bestämmelser om fråntagande av ämnen och föremål för fostrande gränssättning ska tas in i lagen. Det måste vara möjligt att ta i från barnet sådana ämnen och föremål som barnet inte får ha eller som kan utgöra en risk för barnets eller någon annans säkerhet om barnet missbrukar det. Det här kan behövas också till exempel om barnet använder smartapparater för mycket eller på ett sätt som är i strid med barnets bästa.
För att kunna sätta behövliga gränser för barnet föreslås det att det ska vara möjligt att ingripa i barnets fysiska integritet om det är nödvändigt.
Förslaget stöder de vuxnas möjligheter att erbjuda stöd och trygghet och en hemlik vardagsmiljö i vården utom hemmet, där det också kan uppstå konflikter.
Flera redskap för att ingripa i olovlig frånvaro
Förfarandet för myndigheternas samarbete förtydligas och barnskyddet ges tillräckliga befogenheter och metoder för att snabbt hitta de barn som är olovligt frånvarande från sin vård utom hemmet och kunna föra dem tillbaka. En av de föreslagna åtgärderna gäller att sänka tröskeln för positionsbestämning i nödfall så att man lättare kan söka ett barn som är olovligt frånvarande.
I lagen tas in en bestämmelse som gör det möjligt att hålla fast barnet och använda kraft också utanför anstalten vid olovlig frånvaro. För att säkerställa fasthållandet eller säkerheten under transporten ska det vara möjligt att företa en kroppsvisitation och omhänderta föremål. Det föreslås också bestämmelser om handräckningen av polisen i dessa situationer.
Ny rehabilitering på sluten institution vid gravt brottsligt beteende
Genom en ny rehabilitering på sluten institution vill man förbättra möjligheten att bryta brottsspiralen för barn. Minderåriga som har begått allvarliga våldsbrott eller andra brott ska kunna placeras i den slutna anstalttjänsten om tjänsten bedöms vara nödvändig för att skydda den minderåriga mot ett beteende som äventyrar barnets och/eller andras säkerhet. Tjänsten är avsedd särskilt för de barn som inte kan få tillräcklig hjälp inom den särskilda omsorgen. Syftet med den slutna tjänsten är i första hand att skydda och rehabilitera.
Rehabiliteringen på sluten institution ska vara en tjänst inom barnskyddet där barnet kan placeras utom hemmet dygnet runt, och den ska ordnas av välfärdsområdena och Helsingfors stad precis som det övriga barnskyddet. Tjänsten ska få tillhandahållas endast av offentliga tjänsteleverantörer.
Det ska utfärdas en ny lag om statens barnskyddsanstalt och om skolan i anslutning till den. Statens barnskyddsanstalt ska bestå av barnskyddets tjänsteenheter (statens skolhem), en skola och fängelsets familjeavdelning samt deras gemensamma förvaltning.
I propositionen ingår också förslag som hänför sig till förverkligandet av de tjänsteenheter inom barnskyddet som samordnar kompetens inom barnskydd och psykiatri (s.k. hybridenheter).
Lagstiftningen reformeras stegvis
Barnskyddslagstiftningen reformeras i två faser. Först görs det ändringar huvudsakligen i fråga om vården utom hemmet.
Regeringspropositionen om den första fasen ska lämnas till riksdagen hösten 2025. Lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2026.
I den andra fasen år 2026 ska den andra regeringspropositionen beredas. I den ska man förtydliga och förnya barnskyddslagens struktur och innehåll som helhet och utifrån de ändringar som gjordes i den första fasen.
Mer information
Tiina Muinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 185
Susanna Hoikkala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 482
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@gov.fi