Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma
STM026:00/2017 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Kärkihankkeen tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin paraneminen ja eriarvoisuuden väheneminen. Tavoitteeseen pääsemiseksi uudistetaan lasten, nuorten ja perheiden palveluita ja palvelujärjestelmää sekä vahvistetaan lasten oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria palveluissa ja päätöksenteossa.
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer STM026:00/2017
Ärendenummer STM/2286/2017 , VN/8377/2019
Projektets arrangör social- och hälsovårdsministeriet
Mandattid 1.10.2015 – 14.4.2019
Datum för tillsättande
Förhållande till regeringsprogrammet
Sipilä
Hyvinvointi ja terveys
spetsprojekt Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma
åtgärder Toteutetaan lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma
Mål och resultat
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on hallituksen kärkihanke vuosina 2016-2018. LAPE uudistaa hallinnonrajat ylittäen lasten, nuorten ja perheiden palveluita sekä vahvistaa lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria päätöksenteossa ja palveluissa. LAPEa toimeenpannaan 19 maakunnallisen muutoshankkeen sekä kansallisella tasolla tehtävän kehittämistyön kautta.
Muodostetaan uudistusta ohjaava ja toimeenpaneva koordinaatiorakenne. Vahvistetaan johtamista, henkilöstön osaamista ja monialaista yhteistyötä muutostyön kaikilla tasoilla.
Vahvistetaan lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria päätöksenteossa ja palveluissa ottamalla käyttöön lapsi- ja perhevaikutusten arviointi sekä kehitämällä välineitä lapsilähtöiseen budjetointiin ja lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja palveluiden seurantaan.
Otetaan valtakunnallisesti käyttöön kaikille lapsiperheille suunnattu perhekeskustoimintamalli, joka kokoaa julkisten matalan kynnyksen palvelujen yhteyteen myös järjestöjen, seurakuntien ja vertaistuen palvelut. Vahvistetaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluita hyödyntäen myös digitaalisia palvelumahdollisuuksia. Kehitetään erotilanteen palveluita edistämään sovinnollisuutta ja toimivaa yhteistyövanhemmuutta eron jälkeen. Kehitetään maahanmuuttaja- ja turvapaikanhakijaperheiden matalan kynnyksen palveluita. Luodaan näyttöön perustuvien tuen ja hoidon menetelmien ”työkalupakit” ammattilaisille.
Vahvistetaan varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten roolia lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukemisessa kehittämällä mm. yhteisöllistä ja yksilökohtaista opiskeluhuoltoa.
Uudistetaan lasten, nuorten ja perheiden erityistason palvelut siten, että niistä muodostuu asiakkaalle helposti saavutettava ja avautuva palveluiden kokonaisuus. Otetaan käyttöön uusia integroituja toimintamalleja, jotka turvaavat monitoimijaisen arvioinnin toteutumisen, erityispalveluiden osaamisen jalkautumisen peruspalveluiden tueksi ja liittävät horisontaalisesti yhteen eri hallinnonaloille sijoittuvat palvelut. Kehitetään laajasti lastensuojelun eri työmuotoja sekä sijaishuollon ohjausta, valvontaa ja tietoperustaa.
Kaikkein vaativinta erityisosaamista ja erikoistumista edellyttävät palvelut kootaan viiteen osaamis- ja tukikeskukseen (OT-keskus) ja keskusten osin verkostomaiseen yhteistyörakenteeseen sote-uudistuksessa muodostuville yhteistyöalueille.
Sammandrag
Kärkihankkeen tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin paraneminen ja eriarvoisuuden väheneminen. Tavoitteeseen pääsemiseksi uudistetaan lasten, nuorten ja perheiden palveluita ja palvelujärjestelmää sekä vahvistetaan lasten oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria palveluissa ja päätöksenteossa.
Utgångspunkter
Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten hyvinvointi eriarvoistuu, eikä nykyinen hajanaisesti toimiva palvelujärjestelmä kykene pysäyttämään eriarvoistumiskehitystä. Palveluiden ja kustannusten painopiste on siirtynyt korjaaviin palveluihin.
Sote-palveluiden siirtyminen maakuntien vastuulle ja siitä seuraava kunnan tehtävien muuttuminen luovat lasten, nuorten ja perheiden palveluille uuden toimintaympäristön. Hankkeen toteutuksessa keskeistä on huomioida lasten ja nuorten hyvinvoinnin edellyttämä palvelujen ja toimintojen yhteensovittaminen muodostuvien maakuntien ja kuntien välillä. Muutosohjelmassa kehitetään lapsi-, nuoriso- ja perhelähtöiset palvelut sekä niiden edellyttämä ohjaus tähän uuteen toimintaympäristöön yhteistyössä kuntien ja maakuntien kanssa hyödyntäen uudistustyössä saatavia kokemuksia.
Tavoitteena ovat nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki ovat ensisijaisia. Peruspalveluja vahvistetaan ja siirretään painopistettä ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen ja hoitoon. Näin voidaan vähentää lasten huostaanottoja ja laitoshoitoa ja hillitä kustannusten nousua.
Ytterligare uppgifter
Lapsi- ja perhepalveluiden nykyään hajanainen palvelujärjestelmä uudistetaan. Kaikki lasten, nuorten ja perheiden palvelut sovitetaan yhteen integroiduksi palvelujen kokonaisuudeksi. Muutoksella vahvistetaan peruspalveluja ja siirretään painopistettä ehkäiseviin palveluihin sekä varhaiseen tukeen ja hoitoon. Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki ovat muutoksessa ensisijaisia. Muutosohjelman tuloksena lapset, nuoret ja perheet kokevat voivansa paremmin ja pystyvänsä vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa ja palveluihinsa.
Uudistuksella voidaan saada aikaan huomattavia kustannussäästöjä ja lisätä palvelujen oikea-aikaisuutta ja vaikuttavuutta. Uudistuksella vähennetään korjaavien palvelujen, kuten huostaanottojen ja laitoshoidon tarvetta. Ilman muutosta ei pystytä vastaamaan merkittäviin terveys- ja hyvinvointihaasteisiin kuten lasten ja nuorten syrjäytymiseen, mielenterveysongelmien vaikeutumiseen, lastensuojelutarpeen kasvuun ja huoltajuuskiistojen lisääntymiseen.
Publikationer och rapporter
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Laine, Auli
Projektisihteeri
social- och hälsovårdsministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
1.10.2015 – 14.4.2019