Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus on ammatillista jatkokoulutusta. Suomessa koulutusta annetaan 50:llä lääketieteen ja 5:llä hammaslääketieteen erikoisalalla. Yliopistot vastaavat koulutuksen sisällöstä ja antavat siitä todistuksen.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää erikoislääkärin tai erikoishammaslääkärin laillistuksen yliopiston antaman todistuksen perusteella.
Yleislääketieteen erityiskoulutus on Euroopan unionin ammattipätevyyden tunnustamisesta annetun direktiivin mukainen koulutus, jonka suorittaminen on edellytyksenä yleislääkärinä toimimiselle Euroopan unionin jäsenvaltioiden sosiaaliturvajärjestelmien piirissä.
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta säädetään sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa lainsäädännössä.
- Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994)
- STM:n asetus erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta
Koordinaatiojaosto vastaa strategisesta ohjauksesta
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnallisesta ohjauksesta.
Valtakunnallisesta koordinaatiosta ja strategisesta ohjauksesta vastaa koordinaatiojaosto, jossa on edustettuna kaikki keskeiset erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen sidosryhmät. Koordinaatiojaosto toimii itsenäisesti terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunnan yhteydessä.
- Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksen koordinaatiojaosto
- Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnallinen toimenpideohjelma vuosille 2023–2027 (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2023:1)
Koulutusta annetaan viidessä yliopistossa
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutusta annetaan Suomessa viidessä yliopistossa. Vastuu koulutuksen sisällöstä ja laadusta on yliopistoilla.
- Lääketieteellinen ammatillinen jatkokoulutus
- Helsingin yliopisto
- Itä-Suomen yliopisto
- Oulun yliopisto
- Tampereen yliopisto
- Turun yliopisto
Valtio korvaa koulutuskustannuksia
Sosiaali- ja terveysministeriö korvaa julkiselle palvelujärjestelmälle lääkäri-, hammaslääkäri-, erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta koituvia kustannuksia. Korvauksesta säädetään terveydenhuoltolaissa ja STM:n asetuksissa.
- Terveydenhuoltolaki 1326/2010
- STM:n asetus lääkäri- ja hammaslääkärikoulutuksen korvauksen perusteista vuonna 2023
- STM:n asetus lääkäri- ja hammaslääkärikoulutuksen korvauksiin ja yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen rahoitukseen oikeutetuista palvelujen tuottajista 1125/2013
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäritarvetta on selvitetty
Koordinaatiojaosto on teettänyt kolme selvitystä erikoisalakohtaisesta erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien koulutustarpeesta.
Yliopisto ja liitot julkaisevat tilasto- ja tutkimustietoa
Ajantasaisia valtakunnallisia tilastoja valmistuneista erikoislääkäreistä ja erikoishammaslääkäreistä on saatavilla yliopistojen ylläpitämällä verkkosivulla.
Erikoishammaslääkärikoulutukseen liittyvää tilasto- ja tutkimustietoa ja muuta tietoa on saatavilla myös muun muassa Suomen Hammaslääkäriliiton sivuilta.
Suomen Lääkäriliitto on kehittänyt erikoisalan valintaa tukemaan Lääkärin erikoisalan valintakoneen.