Rökning i restauranger begränsas
Vid social- och hälsovårdsministeriet har en arbetsgrupp berett ett förslag till revidering av tobakslagen. Med lagändringen vill man skydda restaurangpersonalen från att exponeras för tobaksrök under arbetstid. Lagändringen föreslås gälla alla restauranger oberoende av storlek.
Arbetsgruppen som berett lagändringen överlämnade sitt förslag till omsorgsminister Liisa Hyssälä och social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre tisdagen den 21 juni. Arbetsgruppens ordförande var direktör Leo Suomaa från social- och hälsovårdsministeriets arbetarskyddsavdelning.
Rökning endast i separata utrymmen
Arbetsgruppen föreslår att rökning förbjuds i alla restauranger. Rökning kan dock vara tillåten i ett separat rökutrymme som reserverats endast för detta ändamål. Näringsidkaren för restaurangen beslutar själv om ett sådant utrymme skall inrättas.
Rökutrymmet skall byggas så att tobaksröken inte kan spridas till restaurangens övriga utrymmen. Kommunens byggnadstillsynsmyndighet godkänner rökutrymmet i samband med bygglovet. Genom social- och hälsovårdsministeriets förordning kan närmare bestämmelser ges om bland annat dimensionering och tekniska krav för rökutrymmet.
Enligt lagförslaget skall det vara förbjudet att servera eller förtära mat och drycker i rökutrymmet eller att till exempel ordna olika slag av spel i utrymmet. Rökutrymmet skall endast vara avsett för rökning.
Rökningen upphör helt i flera restauranger
Lagen skulle i praktiken innebära att rökningen upphör helt i en stor del av restaurangerna, eftersom byggnadskostnaderna för rökutrymme och ventilationssystem kan bli höga. I alla restauranger är det inte heller möjligt att bygga ett separat rökutrymme. Det här gäller i synnerhet äldre byggnader.
Enligt erfarenheterna i andra länder har motsvarande begränsningar inverkat på restaurangernas ekonomi mindre än väntat. I Irland understödde såväl rökare som icke-rökare en skärpning av lagen. I Norge utvärderas som bäst verkningarna av den nya tobakslagen. I Sverige infördes rökförbud i restauranger i juni 2005.
Ytterligare information: direktör Leo Suomaa, tfn 09-160 731 02