Hoppa till innehåll
Media

Livslängdskoefficienten fastställd för år 2011

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2010 11.32
Pressmeddelande -

Social- och hälsovårdsministeriet fästställde i dag den 24 november livslängdskoefficienten för år 2011. Livslängdskoefficienten är 0,98689.

Avsikten med livslängdskoefficienten är att i enlighet med hur den förväntade livslängden ändrar anpassa pensionsutgiften och nivån på pensioner som inleds. Om den genomsnittliga livslängden fortsätter att öka, minskar livslängdskoefficienten månadspensionen.

Den nu fastställda livslängdskoefficienten minskar ålderspension enligt arbetspensionslagen som inleds år 2011 eller senare enligt arbetspensionslagen med 1,311 procent för personer som är födda 1949.  Livslängdskoefficienten minskar också invalidpensioner som beviljas enligt arbetspensionslagarna år 2011 med undantag av andel för pension för återstående tid som inte omfattas av livslängdskoefficienten.

Därtill påverkar livslängdskoefficienten familjepensioner och avträdesbidrag som nästa år beviljas enligt arbetspensionslagarna.

Livslängdskoefficienten tillämpades för första gången år 2010. Målet är att arbetstagare kompenserar livslängdskoefficientens minskande effekt på pensionen genom att fortsätta längre än hittils i arbetslivet. 

För mer information

Regeringssekreteraren Maritta Hirvi, tfn. 09 160 74338, [email protected]På andra webbplatser

Livslängdskoefficienten

Tillbaka till toppen