Yleistuki
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee yleistukea. Yksi yleistuki sisältäisi perusosan elämiseen, asumisosan asumiseen ja harkinnanvaraisen osan viimesijaiseksi turvaksi.
Valmistelun aikana kuullaan keskeisiä työmarkkinajärjestöjä sekä järjestöjä ja muita sidosryhmiä.
Yleistuki hallitusohjelmassa
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa perusturvan uudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia sosiaaliturvakomitean välimietinnön tekemät suositukset ja selvitykset huomioiden.
Uudistuksen tavoitteena on aikaansaada yksi yleistuki sisältäen perusosan elämiseen, asumisosan asumiseen ja harkinnanvaraisen osan viimesijaiseksi turvaksi. Yksi yleistuki vähenee työtulojen noustessa mahdollisimman suoraviivaisesti, jolloin työstä käteen jäävä tulo on helpommin ennakoitavaa ja työnteko kannattaa nykyistä paremmin.
Yleistuen valmistelu etenee vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan Kelan yhden hakemuksen malli sekä ensivaiheen yleistuki puoliväliriiheen mennessä. Samalla yhdistetään eri perusturvaetuuksien menettelytapasäännöksiä ja tarkastellaan etuuksien määräytymisperusteita.
Yleistuen tavoitteena on edistää työn kannustavuutta, eli tulojen ja etuuksien yhteensovittamisen lineaarisuutta.
Yleistukea valmisteleva työryhmä
Yleistuen mallia valmisteleva työryhmä koostuu sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön, THL:n ja Kelan asiantuntijoista.
Usein kysyttyä yleistuesta
-
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa perusturvan uudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia sosiaaliturvakomitean välimietinnön tekemät suositukset ja selvitykset huomioiden.
Uudistuksen tavoitteena on aikaansaada yksi yleistuki sisältäen perusosan elämiseen, asumisosan asumiseen ja harkinnanvaraisen osan viimesijaiseksi turvaksi. Yleistuen tarkempi sisältö ja yksityiskohdat tarkentuvat valmistelun edetessä.
Yksi yleistuki vähenee työtulojen noustessa mahdollisimman suoraviivaisesti, jolloin käteen jäävät tulot ovat helpommin ennakoitavissa ja laskettavissa.
Yleistuen tavoitteena on parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia.
-
Yleistuen valmistelu etenee vaiheittain vaalikauden aikana.
Ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan Kelan yhden hakemuksen malli sekä ensivaiheen yleistuki puoliväliriiheen mennessä. Samalla yhdistetään eri perusturvaetuuksien menettelytapasäännöksiä ja tarkastellaan etuuksien määräytymisperusteita. Yleistuen ensimmäisen vaiheen hallituksen esityksen luonnoksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle keväällä 2025.
Ensimmäisessä vaiheessa yleistukityöryhmä tarkastelee lisäksi peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämistä yleistueksi.
Perusturvaetuuksien yhdenmukaistamistyötä on jo aloitettu, kun suojaosat ja lapsikorotukset poistettiin loppuvuodesta 2023.
-
Sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut yleistuen mallin valmistelua varten työryhmän. Työryhmä koostuu sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön, THL:n ja Kelan asiantuntijoista.
Valmistelun aikana kuullaan keskeisiä työmarkkinajärjestöjä sekä järjestöjä ja muita sidosryhmiä.
-
Yhden hakemuksen malli tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakas voisi jatkossa hakea useita eri etuuksia helposti samalla kertaa. Hakemuksen taustalla on tarkoitus hyödyntää asiakkaasta Kelassa olevaa ja muilta viranomaisilta saatavaa tietoa. Asiakkaalta kysyttäisiin vain välttämättömät tiedot, joita Kela ei saa muualta. Keskeistä mallissa on, että palvelu ohjaa asiakkaat hakemaan hänelle todennäköisesti kuuluvia tukia, eikä asiakkaan tarvitse tuntea sosiaaliturvajärjestelmää.
Kela toteuttaa yhden hakemuksen mallin ja se on käynnistänyt hankinnan sen teknisestä toteutusratkaisusta. Myös vaatimusten määrittelytyöt ovat parhaillaan käynnissä. Tavoitteena on julkaista ensimmäinen versio vuonna 2025 hallituksen puoliväliriiheen mennessä. -
Ei ole. Yleistuki on syyperusteinen etuus, joka tarkoittaa sitä, että sen saamiselle tulee olla jokin syy.
Perusturvaetuuden myöntämisen ehdot ja perusteet ovat erilaiset riippuen elämäntilanteesta. Etuuden saaminen velvoittaa osallistumaan työnhakuun, tarjottuihin palveluihin tai muihin erikseen mainittuihin velvoitteisiin, kuten koulutukseen tai kuntoutukseen.
Perusturvaetuuksia maksetaan työkyvyttömyyden, sairauden, vanhuuden sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Perusturvaetuuksia ovat mm. vähimmäismääräiset päivärahaetuudet ja työmarkkinatuki.
-
Ei ole. Yleistuki valmistellaan suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän periaatteet ja ominaispiirteet huomioon ottaen.
-
Kyllä. Sosiaaliturvaa uudistetaan kuluvan vaalikauden aikana hallituksen hankkeiden sekä sosiaaliturvakomitean työn kautta. Sosiaaliturvaa uudistavia hallituksen hankkeita ovat muun muassa perusturvan uudistaminen yleistuen mallilla, toimeentulotuen uudistaminen sekä yleisen asumistuen uudistaminen.
-
Kaikkien eduskuntaryhmien edustajista koostuva parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea ehdotti välimietinnössään maaliskuussa 2023 perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä. Yleistukea toteutetaankin hallituksen hankkeena hallitusohjelman mukaisesti sosiaaliturvakomitean välimietinnön tekemät suositukset ja selvitykset huomioiden.
Sosiaaliturvakomitea seuraa yleistuen valmistelua.
-
Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.
Lisätietoja
Liisa Siika-aho, osastopäällikkö
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto / SVO Puhelin:0295163085 Sähköpostiosoite: [email protected]