Utredning visar att det behövs en officiell psykoterapiutbildning vid universiteten
Riksdagen har behandlat ett medborgarinitiativ som handlar om oron över de höga utgifterna för psykoterapiutbildningar. Dessutom har det uppkommit problem på grund av bristande kvalitet och otillräcklig tillgång till psykoterapi, som har att göra med hur utbildningen ordnas.
Eila Laukkanen, professor i ungdomspsykiatri (emeritus), har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet utrett nuläget och utmaningarna i psykoterapiutbildningen. Syftet med utredningen var att utreda behovet att utveckla psykoterapins nuvarande utbildningsstruktur, styrningen av utbildningen samt finansieringen i förhållande till tjänsternas innehåll och tillgången till tjänsterna.
I Finland ordnas psykoterapiutbildning vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Jyväskylä universitet, Uleåborgs universitet, Tammerfors universitet, Åbo universitet och Åbo Akademi.
Enligt utredningen anser universiteten att psykoterapiutbildningen ska ordnas av universiteten också i fortsättningen och att utbildningarna ska förbli lika mångsidiga som de är nu. Psykoterapiutbildningen borde dessutom få en permanent ställning inom universiteten.
Till psykoterapiutbildning kan man söka endast om man har avlagt en lämplig grundexamensutbildning och har en lämplig arbetserfarenhet på två år. Utredningen visar att det oftare är intresset för utbildningarna och inte behovet av utbildningen och tjänsterna som styr antalet utbildningar, kvaliteten på utbildningarna och vilka utbildningar som avläggs. Det här beror på att utbildningen för närvarande har en inofficiell ställning och avläggs på egen bekostnad.
Enligt utredningen är lösningen att utbildningen blir officiell, eftersom det då blir möjligt att minska de studerandes utgifter för utbildningarna och att förbättra samarbetet med psykiatrin, psykologin och hälso- och sjukvårdssystemet i allmänhet så att människor kan hänvisas till de tjänster som de behöver.
Mer information
Eila Laukkanen, professor i ungdomspsykiatri (emeritus)[email protected]
Juha Luomala, socialråd, tfn 0295 163 492, [email protected]
Kaisa Halinen, medicinalråd, tfn 0295 163 154, [email protected]