Ändringar i arbetspensionsförsäkringsavgiften
Regeringen föreslår att arbetstagarens andel av arbetspensionsförsäkringsavgiften höjs och att arbetsgivarens andel sänks i motsvarande grad. De föreslagna ändringarna har samband med det konkurrenskraftsavtal som arbetsmarknadens centralorganisationer har ingått.
Regeringen lämnade en regeringsproposition om ändringen till riksdagen torsdagen den 8 september. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2017.
Arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift ska enligt förslaget höjas med 0,2 procentenheter nästa år och det därpå följande året. Därefter ska den höjas med 0,4 procentenheter åren 2019 och 2020. Det innebär att arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift 2020 kommer att vara 1,2 procentenheter högre än den nuvarande nivån och arbetsgivarens arbetspensionsförsäkringsavgift 1,2 procentenheter lägre än den nuvarande nivån. Ändringen i arbetstagarens andel av arbetspensionsförsäkringsavgiften ska gälla anställda inom både den privata och den offentliga sektorn.
Det föreslås också ändringar i bestämmelserna om arbetspensionsförsäkringsbolagens förvaltning. I fortsättningen ska en tredjedel av ledamöterna i ett arbetspensionsförsäkringsbolags förvaltningsråd och styrelse representera löntagarna och en sjättedel representera arbetsgivarna. För närvarande ska löntagarnas och arbetsgivarnas representanter vara lika många och sammanlagt utgöra minst hälften av antalet ledamöter.
Regeringens proposition inverkar på intäkterna från inkomstbeskattningen, eftersom skattskyldiga har rätt att dra av arbetstagarens pensionsförsäkringsavgift från den rena förvärvsinkomsten. När arbetstagarens pensionsförsäkringsavgift stiger, stiger också avdraget och den beskattningsbara inkomsten minskar.
Ytterligare information:
Mikko Kuusela, övermatematiker, tfn 0295 163 182, [email protected]