Undersökning: Ledningsgrupper och styrelser får inte automatiskt en större andel kvinnor
I Finland krävs att företagsledare har teknisk utbildning, något som är mer typiskt för män. Jämfört med de övriga EU-länderna är det här ett finländskt fenomen. Enligt en färsk statistikutredning har kvinnliga direktörer en mycket mer mångsidig utbildningsbakgrund än manliga. Trots detta erbjuds kvinnor redan i början av karriären mindre krävande uppgifter och kvinnor förutsätts ha högre utbildning för att få en styrelseplats. Det här konstateras i undersökningar som gjorts inom ramen för social- och hälsovårdsministeriets projekt TASURI. Undersökningarna publicerades tisdagen den 16 juni.
Enligt undersökningarna har företagen emellertid mångsidigare styrelser som mål. Det skulle löna sig för företag att bättre utnyttja kvinnors mångsidiga utbildningsval och karriärvägar samt åtgärder för att främja jämställdhet mellan könen för att förbättra företagets image.
Statistikutredningen ”Kvinnors och mäns representation inom företagens högsta ledning” ger ny information om kvinnors och mäns representation i företagens högsta ledning och ledning på mellannivå. Utöver börsbolag och statsägda bolag granskades för första gången också de största icke-noterade bolagen. Undersökningen ”Jämställdhet vid rekrytering av personer till företagens högsta ledning” ger ny information om förfaranden vid rekrytering av företagens ledning och direktrekryteringskonsulters verksamhet.
Andelen kvinnor i den högsta ledningen har ökat under de senaste åren. Finland placerar sig bra i internationella jämförelser av börsbolags styrelser och ledningsgrupper när endast stora börsbolag granskas, men man är ännu långt ifrån Europeiska kommissionens mål på 40 procent. År 2013 var andelen kvinnor 23 procent i börsbolagens styrelser, 19 procent i icke-noterade bolags styrelser och 39 procent i statsägda bolags styrelser.
I fråga om börsbolagens ledningsgrupper (inklusive verkställande direktörer) var kvinnornas andel 17 procent och i ledningsgrupperna för icke-noterade bolag var andelen 18 procent 2013. Däremot var andelen kvinnor i ledningsgrupperna för statsägda bolag 26 procent 2013, det vill säga klart fler än 2007 (16 procent).
Bland de verkställande direktörerna och styrelseordförandena finns mycket få kvinnor. År 2013 hade endast ett börsbolag en kvinna som verkställande direktör. Blad de icke-noterade bolagen fanns tre kvinnliga verkställande direktörer (2 procent), samma antal som bland de statsägda bolagen (5 procent). Däremot var 22 procent av styrelseordförandena i de statsägda bolagen kvinnor 2013.
Personalens könsfördelning påverkar andelen kvinnor i den högsta ledningen. Det finns i genomsnitt fler kvinnor i styrelser och ledningsgrupper i bolag där majoriteten av de anställda är kvinnor och färre i bolag där majoriteten är män.
Dock verkar andelen kvinnor i ledningen påverkas mest av vilka uppgifter kvinnorna har. Kvinnor arbetar huvudsakligen med stödfunktioner, till exempel som kommunikations-, personal-, juridiska eller ekonomidirektörer, men mer sällan i ledningen för affärsverksamhet. Det här kan hindra kvinnor från att avancera till den verkställande ledningen och styrelser. Både TASURI-projektets statistikutredning och forskning om rekrytering visar att man i Finland fortfarande förutsätter att direktörer ska ha gått en viss karriärväg som är mer typisk för män och ha en teknisk utbildning. Situationen blir inte bättre av sig själv med tiden eftersom kvinnornas andel inte alltid var större bland de yngre åldersklasserna än bland de äldre.
Det har tidigare forskats väldigt lite i förfaranden för rekrytering av den högsta ledningen i Finland. Undersökningen inom projektet TASURI visar att företagen har gjort mycket för att främja och beakta jämställdhet mellan könen vid rekrytering av ledningen. Den här verksamheten är dock inte synlig på företagens webbplats och i centrala strategiska handlingar. Man kan inte utnyttja främjandet av jämställdhet mellan könen för att förbättra bilden av företaget som arbetsgivare och som konkurrensfördel.
TASURI-projektets rekryteringsundersökning omfattar utvecklingsrekommendationer till företag och direktrekryteringsföretag gällande att beakta jämställdhet vid rekrytering av ledningen. Man rekommenderar bland annat företagen att sätta upp mål som kan följas upp för att främja jämställdhet mellan könen vid rekrytering av direktörer till den högsta ledningen och att direktrekryteringskonsulten presenterar minst en kvinnlig kandidat på såväl den så kallade långa och den korta listan.
Projektet Jämställd karriärutveckling för chefer (TASURI) (www.stm.fi/tasuri) genomförs vid social- och hälsovårdsministeriets jämställdhetsenhet. Målet med projektet är att uppnå en mer jämställd representation av könen i företagens högsta ledning och på så sätt främja kvinnors karriärutveckling och jämställdhet mellan könen i arbetslivet. Projektet får delfinansiering av Europeiska unionens Progress‑program.
Ytterligare information:
projektchef Mia Teräsaho, SHM, tfn 02951 63415
projektplanerare Mari Kupiainen, SHM, tfn 02951 63375
specialforskare Marjut Pietiläinen, tfn 02955 12798 och överaktuarie Miina Keski-Petäjä, Statistikcentralen,
tfn 02955 13240
forskare, Tuija Koivunen, Tammerfors universitet, tfn 040 581 4592
Bilagor
- Sammandrag av TASURI-kvalitativ undersökning (på finska)
- Sammandrag av TASURI-statistikutredning (på finska)
- Statistikutredning: Kvinnors och mäns representation inom företagens högsta ledning, på finska (Julkari)
- Kvalitativ undersökning: Jämställdhet vid rekrytering av personer till företagens högsta ledning, på finska (Julkari)
- Projektet Jämställd karriärutveckling för chefer (TASURI) (www.stm.fi/tasuri)