Tillsammans försöker man finna lösningar på överbelastningen av samjourerna
Överbelastningen av samjourerna och problemen i hela jourkedjan har försvårats på olika håll i Finland. Social- och hälsovårdsministeriet ordnade ett diskussionsmöte om samjourernas situation under ledning av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru fredagen den 16 december.
De deltagande var personer från de kommande välfärdsområdena som ansvarar för tjänsterna inom den specialiserade sjukvården, primärvården och socialvården.
I diskussionen kartlades situationen i regionerna och de åtgärder som redan vidtagits eller ska vidtas för att lösa problemen. Gemensamt för nästan alla regioner var svårigheterna att överföra patienter från jouren till fortsatt vård. Detta har lett till långa väntetider och överbelastning på vårdavdelning¬arna inom jouren och den specialiserade sjukvården.
Situationen har följts upp regelbundet vid social- och hälsovårdsministeriet. Överbelastningen av jourtjänsterna är inget nytt fenomen, men det har blivit vanligare under de senaste åren. Orsakerna har bland annat att göra med tillgången på personal och vården på vårdavdelningarna inom primär-vården samt framför allt med hur den service som ges i hemmet och på boendeservice fungerar.
Till jouren borde endast patienter som hör dit komma. Innan man söker sig till jouren ska man kontakta olika rådgivningstjänster, t.ex. 116117, om det inte är fråga om en klar nödsituation eller en situation som kräver brådskande bedömning.
Möjligheterna till fortsatt vård i hemmet, inom boendeservice och på sjukhus på basnivå med hjälp av service som ges där måste förbättras
När det gäller tjänster för äldre har man till exempel gått in för att söka lösningar genom en mång-sidigare personstruktur. Vissa uppgifter kan utföras också av andra än yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.
De bestämmelser om gemenskapsboende som träder i kraft vid årsskiftet gör det möjligt att utveckla servicestrukturen så att det för de kunder som inte behöver kontinuerligt närvarande personal finns service som motsvarar behoven.
Det bör också anvisas tillräckliga hälso- och sjukvårdstjänster, i synnerhet läkarkonsultationer, för att kunna minska antalet onödiga jourbesök och sjukhusperioder.
Konsekvenserna av ökningen av antalet utbildningsplatser börjar synas i arbetskraften från och med 2023.
Covid-19 belastar fortfarande social- och hälsovården
Covid-19-epidemin, influensasäsongen, som börjat tidigare än normalt, och andra virussjukdomar påverkar också överbelastningen av jourerna.
Det finns fortfarande många covid-19-patienter och vårdperioderna har blivit längre. Personal är frånvarande på grund av covid-19-smitta på flera olika enheter, vilket bland annat är en delorsak till att patienter inte kan flyttas till ändamålsenliga platser för fortsatt vård. Covid-19-viruset inverkar också på längre sikt på hur personalen inom social- och hälsovården orkar i arbetet.
Omfattande vaccinationer mot covid-19 och influensa tryggar tillgången till social- och hälsovårdstjänster.
Mer information
Anna Cantell-Forsbom
Taneli Puumalainen (covid-19)
Satu Karppanen (tjänster för äldre)
[email protected]