Ändring av jämställdhetslagen förbättrar rättsskyddet för den som upplevt diskriminering på grund av kön
Genom lagändringen kan jämställdhetsombudsmannen ha en medlarroll vid misstanke om diskriminering. Ett förlikningsförfarande är ett förmånligare, snabbare och mer lättillgängligt tillvägagångssätt än en rättsprocess.
I regeringens proposition föreslås det ändringar i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män och lagen om jämställdhetsombudsmannen. Genom lagändringen har jämställdhetsombudsmannen möjlighet att vidta åtgärder för att åstadkomma förlikning mellan parterna i diskrimineringsfall. Förlikningsförfarandet är enligt förslaget frivilligt och baserar sig på parternas samtycke.
Det föreslås att förlikningsparterna hos diskriminerings- och jämställdhetsnämnden får ansöka om fastställelse av förlikning. Nämnden ska kunna fastställa en uppnådd förlikning.
Propositionen sänker tröskeln för att få rättsskydd i ärenden som gäller jämställdhet och förbättrar därmed ställningen för den som upplevt diskriminering på grund av kön. Propositionen förenhetligar rättsmedlen i jämställdhetslagen och diskrimineringslagen eftersom förlikningsförfarandet redan tidigare ingår i diskrimineringslagen.
Till jämställdhetsombudsmannens uppgifter enligt lagen om jämställdhetsombudsmannen fogas uppgiften att främja förlikning.
De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 november 2016.
Tilläggsinformation
Terhi Tulkki, regeringssekreterare, tfn 0295 163 229, [email protected].