Större statsandel till stöd för närståendevård
Statsbudgeten för 2013 som godkänts av riksdagen innehåller en bestående extra statsandel på 10 miljoner euro på årsbasis för utvecklande av stödtjänster för närståendevård i kommunerna.
Statsandelen är ca 31 procent av de totala kostnaderna för tjänsten. Avsikten är att kommunerna till följd av den extra statsandelen ökar tjänster som stöder närståendevården med ca 32 miljoner euro, varav statsandelen är 10 miljoner och kommunernas andel ca 22 miljoner.
Arbetsgruppen som utarbetar ett nationellt utvecklingsprogram för närståendevården (arbetsgruppen KOHO) ombads bereda ett förslag till anvisning av den extra statsandelen.
Med utgångspunkt från arbetsgruppens beredning rekommenderas kommunerna att använda den extra statsandelen för tjänster för de nuvarande närståendevårdare och dem som vårdas och vilka omfattas av stödet för närståendevård. Avsikten är att den extra statsandelen i första hand ska användas för tjänster som ges hemma och som beaktar närståendevårdarfamiljernas önskemål och de tjänster som ökar närståendevårdarnas förutsättningar att orka med sitt arbete. Dessa är till exempel hemtjänst med stödtjänster samt de tjänster som den vårdbehövande ska få under närståendevårdarens ledighet.
Det finns behov av att göra servicen under närståendevårdarens ledighet mångsidigare genom att poängtera den avlösarservice hemma hos den vårdbehövande som baserar sig på uppdragsavtal enligt 4 a § i lagen om stöd för närståendevård samt familjevård enligt familjevårdarlagen. Tjänsterna kan också ökas och göras mångsidigare genom att öka användningen av servicesedlar för tjänster som stöder närståendevården. Därutöver rekommenderas kommunerna att även betala vårdarvode för stödet för närståendevård under den tid som närståendevårdaren och den vårdbehövande får rehabilitering.
Nationellt utvecklingsprogram för närståendevården under beredning
Statsminister Katainens regeringsprogram innehåller flera utvecklingsmål för närståendevården. Regeringen beslutade i början av år 2012 att ett nationellt utvecklingsprogram för närståendevården ska utarbetas för Finland. För utarbetandet av utvecklingsprogrammet tillsatte social- och hälsovårdsministeriet en bred arbetsgrupp (arbetsgruppen KOHO) för tiden 1.2.2012-31.12.2013
I utvecklingsprogrammet för närståendevården ska ingå mål och åtgärder för närståendevården vilka kommer att genomföras under pågående och nästa regeringsperiod, en bedömning av åtgärdernas kostnadseffekter och andra effekter samt en verkställighetsplan. I arbetsgruppens uppgifter ingår också att samordna olika förvaltningsområdens, kommuners, organisationers och andra aktörers åtgärder, samarbete och arbetsfördelning vid utvecklingen av närståendevården samt att klarlägga nödvändiga lagändringar.
I sitt arbete ska arbetsgruppen beakta att socialvårdslagstiftningen håller på att reformeras. Den omfattar s.k. lagen om äldreservice samt reformer som gäller ordnande, utvecklande och övervakning av social- och hälsovården med anknytning till kommun- och servicestrukturreformen.
Utvecklingsprogrammet för närståendevården riktas särskilt till beslutsfattare inom stat, kommun och organisationer.
I arbetsgruppens hittillsvarande arbete har vikt lagts vid fastställande av de strategiska tyngdpunkter som ska ingå i utvecklingsprogrammet. Detta hör ihop med närståendevårdarens lika ställning, samordning av närståendevården och arbetslivet, frågor om utvecklande av systemet med närståendevård och samarbete samt behov att ändra lagstiftningen. Arbetsgruppen ser närståendevården som ett medel att hejda ett ökat kostnadstryck och behov av ytterligare arbetskraft när det gäller social- och hälsovården.
Av utkastet till utvecklingsprogrammet ordnas en omfattande remiss under våren 2013. Programmet färdigställs före utgången av år 2013.
Arbetsgruppens arbete hänger samman med den kommunenkät om nuläget för stödet för närståendevård som Institutet för hälsa och välfärd genomfört. En motsvarande utredning gjordes senast år 2006. Resultaten av utredningen publiceras under år 2013.
Mer uppgifter
Anne-Mari Raassina, konsultativ tjänsteman, anne-mari.raassina@stm.fi,
tfn 0295 163405
Riitta Kuusisto, regeringsråd, riitta.kuusisto@stm.fi, tfn 0295 163401