Omaishoidon tukeen lisää valtionosuutta
Eduskunnan hyväksymään valtion talousarvioon 2013 sisältyy vuositasolla 10 miljoonan euron suuruinen pysyvä valtionosuuden lisäys omaishoidon tukipalvelujen kehittämiseen kunnissa.
Valtionosuus on noin 31 prosenttia palvelun kokonaiskustannuksista. Tarkoituksena on, että valtionosuuden lisäyksen johdosta kunnat lisäävät omaishoitoa tukevia palveluja noin 32 miljoonalla eurolla, josta valtionosuus on 10 miljoonaa ja kuntien osuus noin 22 miljoonaa.
Kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa laativaa työryhmää (KOHO-työryhmä) pyydettiin valmistelemaan ehdotus lisävaltionosuuden kohdentamisesta.
Työryhmän valmistelun pohjalta kunnille suositellaan, että valtionosuuden lisäys käytettäisiin nykyisten omaishoidon tuen piirissä olevien omaishoitajien ja hoidettavien palveluihin. Tarkoituksena on, että valtionosuuden lisäys käytettäisiin ensisijaisesti omaishoitoperheiden toiveet huomioon ottaviin kotiin annettaviin palveluihin ja omaishoitajien jaksamista tukeviin palveluihin. Näitä ovat esimerkiksi kotipalvelu tukipalveluineen sekä omaishoitajan vapaan aikaiset hoidettavan palvelut.
Omaishoitajan vapaan aikaisia palveluja on tarpeen monipuolistaa painottamalla omaishoitolain 4 a §:n mukaista toimeksiantosopimukseen perustuvaa sijaishoitoa hoidettavan kotona sekä perhehoitolain mukaista perhehoitoa. Palveluja voidaan lisätä ja monipuolistaa myös lisäämällä palvelusetelin käyttöä omaishoitoa tukevissa palveluissa. Lisäksi kunnille suositellaan, että omaishoidon tuen hoitopalkkio maksettaisiin myös omaishoitajan ja hoidettavan kuntoutuksen ajalta.
Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma valmisteillaPääministeri Kataisen hallituksen ohjelma sisältää useita omaishoidon kehittämistavoitteita. Hallitus päätti vuoden 2012 alussa, että Suomelle laaditaan kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma. Kehittämisohjelman laatimiseksi sosiaali- ja terveysministeriö asetti ajalle 1.2.2012-31.12.2013 laaja-alaisen työryhmän (KOHO-työryhmän)
Omaishoidon kehittämisohjelmaan sisällytetään tällä ja seuraavalla hallituskaudella toteutettavat omaishoitoa koskevat tavoitteet ja toimenpiteet, toimenpiteiden kustannus- ja muiden vaikutusten arviointi sekä toimeenpanosuunnitelma. Työryhmän tehtävänä on myös koordinoida eri hallinnonalojen, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden toimenpiteitä, yhteistyötä ja työnjakoa omaishoidon kehittämisessä sekä selvittää tarpeelliset säädösmuutokset.
Työryhmän tulee ottaa työssään huomioon uudistuva sosiaalihuollon lainsäädäntö, ns. vanhuspalvelulaki sekä kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, kehittämistä ja valvontaa koskevat uudistukset.
Omaishoidon kehittämisohjelma suunnataan erityisesti valtion, kuntien ja järjestöjen päätöksentekijöille.
Työryhmän tähänastisessa työssä on painottunut kehittämisohjelmaan sisältyvien strategisten painopisteiden määrittäminen. Tähän liittyvät omaishoitajan yhdenvertaista asemaa, omaishoidon ja työelämän yhteensovittamista, omaishoidon järjestelmän kehittämistä ja yhteistyötä koskevat asiat sekä lainsäädännön muutostarpeet. Työryhmä näkee omaishoidon yhtenä keinona hillitä kasvavia sosiaali- ja terveydenhuollon menopaineita ja työvoiman lisätarvetta.
Kehittämisohjelman luonnoksesta järjestetään laaja lausuntokierros keväällä 2013. Ohjelma valmistuu vuoden 2013 loppuun mennessä.
Työryhmän työhön kytkeytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama kuntakysely omaishoidon tuen nykytilasta. Vastaava selvitys tehtiin viimeksi vuonna 2006. Selvityksen tulokset julkistetaan vuoden 2013 aikana.
LisätietojaNeuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, anne-mari.raassina@stm.fi, p. 0295 163405
Hallitusneuvos Riitta Kuusisto, riitta.kuusisto@stm.fi, p. 0295 163401