Statsunderstöd till kommuner och samkommuner för service för barn och unga som löper risk att bli utslagna KI 2/2003
Under moment 33.33.32 i statsbudgeten för 2003 finns ett anslag på 15 milj. euro till betalning av sådant statsunderstöd som betalas till kommuner och samkommuner för kostnaderna för ordnande av service för barn och unga som löper risk att bli utslagna. Avsikten med statsunderstödet är att i kommunerna stärka stödnätverken för barns och ungas uppväxt och familjers välbefinnande samt samarbetet mellan olika yrkeskårer. Anslaget baserar sig på statsrådets redogörelse till riksdagen i april 2002 om barns och ungas välfärd. Om grunderna för beviljande av statsunderstödet bestäms närmare i statsrådets förordning (68/2003), som träder i kraft 17.2.2003.
Avsikten med statsunderstödet är inte att finansiera redan befintlig verksamhet, utan att det används för att utöka verksamheten och att utveckla ny verksamhet. Avsikten är uttryckligen att stärka stödnätverken för barns och unga uppväxt och familjers välbefinnande samt samarbetet mellan olika yrkeskårer särskilt
1) i mödra- och barnrådgivningsverksamheten samt uppfostrings- och familjerådgivningsverksamheten,
2) i ordnandet av vård och fostran av barn som behöver särskilt stöd inom barndagvården,
3) i främjandet av tidigt ingripande samt
4) i annat arbete som förhindrar utslagning.
Avsikten är att betona särskilt samarbetet mellan alla instanser som arbetar med barn och unga.
Enligt 2 § i förordningen skall vid bedömning av om statsunderstöd skall beviljas beaktas utöver vad som bestäms i 1 § 2 mom.
1) utvecklandet av bas- och närservicen som helhet i form av samarbete mellan olika aktörer,
2) utvecklandet av ny verksamhets- och arbetspraxis,
3) samarbetet mellan kommunerna eller annat regionalt samarbete,
4) personaltillgången och personalens kunnande.
Det är till fördel för projektet om så många som möjligt av faktorerna som nämns i 2 § förverkligas.
För att statsunderstöd skall beviljas förutsätts dessutom enligt 6 § i förordningen att det i ansökan har utretts
1) bristerna i innehållet i servicen och tillgången till den,
- kommunen skall i sin ansökan t.ex. konstatera om tillgången till servicen motsvarar behovet, om den riktats rätt, om servicen till sin kvalitet och innehåll är sådan att den motsvarar behovet, hur personalens utbildning och storlek motsvarar behovet, om arbets- och verksamhetsmetoderna motsvarar klienternas behov och om servicen är tillräckligt mångsidig.
2) storleken på kommunens eller samkommunens finansieringsandel samt
- kommunen eller samkommunen skall också satsa egna medel i projektet. Även om det inte fastställts någon undre gräns för den egna finansieringsandelen skall kommunens/samkommunens andel vara sådan att sökandens verkliga engagemang i projektet framgår och att projektet har så långvariga verkningar som möjligt även efter understödsperiodens slut.
3) en plan för uppföljning och utvärdering av de åtgärder som vidtas och projekt som genomförs.
Statsunderstödet kan endast beviljas en kommun eller samkommun. Med samkommun avses uttryckligen samkommun för social- och hälsovård. Statsunderstödet är avsett för kommunal social- och hälsovård, det kan således inte beviljas t.ex. en organisation eller ett kompetenscentrum inom det sociala området. Kommunen kan dock ingå avtal om köptjänster med t.ex. en organisation för att genomföra projektet. Vid beredningen av projektet är det dessutom skäl att beakta det faktum som finansutskottet konstaterat i sitt betänkande med anledning av budgetpropositionen. dvs. att det är viktigt att också betänka möjligheterna att använda anslaget för sådan verksamhet som kommunerna kan genomföra tillsammans med organisationer. I betänkandet konstateras vidare att omfattningen och resultaten av tjänster som riktas till barn och unga i hög grad kan effektiveras om också organisationernas resurser utnyttjas i verksamheten.
Statsunderstödet är ett treårigt reservationsanslag. Det här betyder att trots att anslaget ingår i statsbudgeten som ett anslag för år 2003, kan det användas för betalning av understöd för en kommuns eller samkommuns projekt under åren 2003-2005.
Av statsunderstödet fördelas 14 milj. euro länsvis enligt antalet invånare under 18 år. Antalet invånare baserar sig på Statistikcentralens uppgifter 31.12.2001. Statsunderstödet fördelas länsvis enligt följande:
Av statsunderstödet har lämnats en milj. euro outdelade, som social- och hälsovårdsministeriet beviljar kommuner eller samkommuner på de grunder som anges i förordningen. Anslaget kan t.ex. användas för ett projekt som genomförs inom flera län eller för att stödja ett sådant projekt som konstaterats vara bra men som på grund av storleken på det anslag som tilldelats länet inte kan få statsunderstöd på annat sätt. Understödet söks inte separat utan social- och hälsovårdsministeriet beslutar om användningen av anslaget på basis av de ansökningar som lämnats in till länsstyrelserna.
Statsbidragsmyndighet är länsstyrelserna och statsunderstödet skall sökas hos länsstyrelsen i det län inom vilket den kommun eller samkommun som är sökande är belägen. Social- och hälsovårdsministeriet fastställer vecka 8 svenskspråkiga blanketterna för ansökan om understöd (blanketterna kommer också att finnas på ministeriets webbplats under adressen stm-dev.navigo.fi). På basis av ansökningarna beslutar länsstyrelserna om beviljandet av statsunderstöd. Det finns två olika ansökningstider, den ena går ut 17.3.2003 (ansökningstiden för de svenskspråkiga kommunerna går ut 28.3.2003 eftersom de svenskspråkiga blanketterna fastställs senare än de finskspråkiga), den andra 30.6.2003. Ansökningstiderna är två för att de kommuner som ännu inte i början av året har möjlighet att ansöka om understöd skall ha mera tid på sig att bereda planerna angående projektet. Länsstyrelserna skall senast 30.4.2003 och 15.9.2003 fatta sina beslut.
Mera information om ärendet fås från länsstyrelserna.
Ytterligare information ges vid social- och hälsovårdsministeriet av:
Socialrådet Martti Lähteinen, tfn (09) 160 74351 (särskilt om främjande av tidigt ingripande)
Överinspektör Kirsi Alila, tfn (09) 160 73227
Regeringssekreterare Ritva Kujala, tfn (09) 160 74352
Projektchef Pirjo Sarvimäki, tfn (09) 160 74147
Överinspektör Marjaana Pelkonen, tfn (09) 160 74036 (frågor som hänför sig till mödra- och barnrådgivningsverksamheten)