Statsunderstöd för kommuners och samkommuners utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården
I budgetpropositionen för år 2004 har reserverats ett anslag på 12 330 000 euro för statsunder-stöd för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården. I den bifogade statsrådets förord-ning om resurserna för social- och hälsovården år 2004 (807/2003) och i ändringen av förord-ningen given 27.11.2003 föreskrivs närmare om användningen av understödet. Social- och hälsovårdsministeriet har 9.10.2003 skickat ett brev om beviljande av statsunderstöd för ut-vecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet.
Statsunderstödet för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården riktas huvudsakligen till projekt enligt utvecklingsprojektet för det sociala området och projekt som genomför det na-tionella alkoholprogrammet. Dessutom beviljas en del av understödet för projekt för vilka länsstyrelserna år 2003 fattat villkorliga beslut om beviljande av understöd för 2004. Av statsunderstödet för år 2004 beviljas 4 milj. euro av social- och hälsovårdsministeriet och 8,33 milj. euro av länsstyrelserna. Enligt förordningen om resurserna för social- och hälsovården är statsunderstödet för utvecklingsprojekt för social- och hälsovården 19,43 milj. euro år 2005, varav ministeriet beviljar 6 milj. euro och länsstyrelserna 13,43 milj. euro.
Understöd beviljas kommuners och samkommuners projekt som uppfyller villkoren i förord-ningen. De centrala villkoren för beviljande av understöd är:
Kommunen eller samkommunen skall ha beslutat genomföra tillräckliga arrangemang som syftar till att effektivera servicen. Detta gäller särskilt förbättrandet av det regionala samarbetet och förtydligandet av arbetsfördelningen i vården (8 §).
Innehållet i projekt som beviljas understöd skall vara i enlighet med utvecklingsprojektet för det sociala området (10 § 1 mom.). Statsrådets principbeslut om tryggande av framti-den inom det sociala området verkställs i form av utvecklingsprojektet för det sociala om-rådet. Projektets innehåll framgår närmare av verkställighetsplanen för utvecklingsprojek-tet för det sociala området, som bifogas detta brev (SHM:s stencilserie 2003:20). Kom-munernas projekt enligt utvecklingsprojektet för det sociala området skall gälla något av följande områden:
förbättrande av tillgången till och kvaliteten på tjänster för äldre,
förebyggande av barns och barnfamiljers problem genom ett tidigt ingripande, stärkande av föräldrarnas delaktighet i småbarnsfostran och knytande av familje-tjänster till familjecentraler,
utvecklande av den regionala servicestrukturen och skapande av regionala utveck-lingsenheter för dem som arbetar med klientservice,
förbättrande av tillgången till och kvaliteten på tjänster för öppen vård och vård utom hemmet när det gäller barnskydd,
utvidgande av användningen av servicestyrning,
förbättrande av tillgången på handikappservice och specialkunnande,
förbättrande av tillgången till och kvaliteten på tjänster för dem som missbrukar berusningsmedel eller
utvecklande av uppgiftsstrukturen och arbetsförhållandena för de anställda inom socialvården.
År 2005 kan utvecklingsprojektet utöver gälla främjande av användningen av datatek-nologi.
Enligt 13 § 1 mom. i förordningen beviljas statsunderstöd för projekt enligt utvecklings-projekt för det sociala området endast om projektet uppfyller följande 3 kriterier:
att projektet är nära förknippat med utvecklingen av det kommunala servicesyste-met,
effekterna av projektet och i vilken grad det kan utnyttjas, och
att projektet medför bestående förbättringar när det gäller tillhandahållandet av tjänster eller med avseende på arbetsmetoderna.
Enligt 13 § 2 mom. i förordningen skall projektet dessutom uppfylla åtminstone ett av föl-jande villkor:
att tjänsterna produceras som ett samarbete mellan den offentliga, den privata och den tredje sektorn samt de anhöriga,
att projektet medför en omorganisering av uppgifterna som förbättrar arbetsfördel-ningen,
att projektet säkerställer specialkunnandet inom social- och hälsovårdstjänsterna,
att projektet utgör ett samarbete mellan flera kommuner,
att projektet medför en förbättring av tjänsterna inom öppenvården,
att projektet främjar social- och hälsovårdstjänsternas tillgänglighet,
att projektet tryggar det grundläggande socialarbetets verksamhetsbetingelser,
att projektet ger kommuninvånare och användare av tjänster större delaktighet och bättre möjligheter att påverka, eller
att projektet bidrar till att stärka samarbetet mellan de olika aktörerna.
Projekt som genomför det nationella alkoholprogrammet Understöd beviljas kommuners och samkommuners projekt som uppfyller villkoren i förord-ningen. De centrala villkoren för beviljande av understöd är:
Statsunderstöd kan beviljas endast om kommunen eller samkommunen har beslutat genomföra tillräckliga arrangemang som syftar till att effektivera servicen. Detta gäller särskilt förbättrandet av det regionala samarbetet och förtydligandet av arbetsfördelningen i vården (8 §).
Projekt som genomför det nationella alkoholprogrammet skall ha som mål att uppnå må-len enligt statsrådets principbeslut om riktlinjerna för alkoholpolitiken. Principbeslutet finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats stm-dev.navigo.fi (välj Publikationer). De projekt som genomför det nationella alkoholprogrammet skall enligt 10 § i förordningen gälla något av följande områden:
förbättrande av samarbete mellan myndigheter, organisationer, kommuninvånare och näringsliv när det gäller att på lokalnivå eller regionalt förebygga och minska alkoholskador,
förebyggande av ungdomars alkoholbruk samt stödjande av och vård för familjer som lider av skador av alkohol, särskilt med tanke på barnens välbefinnande,
minskande av de problem som förorsakas av riskkonsumtion av alkohol med hjälp av stödåtgärder i ett tidigt skede,
verkställande av kvalitetsrekommendationen för missbrukarvården.
Dessutom skall projektet beakta minst ett av följande kriterier enligt 13 § 3 mom. i förord-ningen:
effekterna av projektet och i vilken grad det kan utnyttjas,
att projektet medför bestående förbättringar när det gäller tillhandahållandet av tjänster eller med avseende på arbetsmetoder,
att projektet ger kommuninvånare större delaktighet och bättre möjligheter att på-verka eller
att projektet bidrar till att stärka samarbetet mellan de olika aktörerna.
Länsstyrelsernas villkorliga beslut år 2003 om beviljande av understöd för år 2004Länsstyrelserna har 28.2.2003 fattat villkorliga beslut om anslagen för år 2004. Kommunerna och samkommunerna skall också i dessa fall söka understöd på nytt senast 31.12.2003 hos länsstyrelsen. Förutsättningarna för beviljande av statsunderstöd är följande:
Statsunderstöd kan beviljas dessa projekt endast om kommunen eller samkommunen har beslutat genomföra tillräckliga arrangemang som syftar till att effektivera servicen. Detta gäller särskilt förbättrandet av det regionala samarbetet och förtydligandet av arbetsför-delningen i vården (8 §).
Projektet skall gälla något av följande områden (11 §):
verkställande av de riksomfattande kvalitetsrekommendationerna,
främjande av förebyggandet av utslagning i samarbete med social- och hälsovår-den,
tryggande av tillgången till service och kvaliteten på tjänsterna oberoende av bo-ningsort,
tryggande av tillgången till personal och säkerställande av personalens kompetens, samt
tryggande av den åldrande befolkningens funktionsförmåga, stöd för de äldre så att de kan bo kvar hemma samt tillgodoseende av de äldres servicebehov.
Dessutom skall projektet uppfylla ett eller flera av villkoren i 13 § i förordningen 807/2003 (övergångsbestämmelse): projektets omfattning när det gäller de ekonomiska regionerna eller huruvida projektet genomförs som ett samarbete mellan flera kommuner, att projektet är nära förknippat med utvecklingen av det kommunala servicesystemet, ef-fekterna av projektet och i vilken grad det kan utnyttjas, att projektet medför bestående förbättringar när det gäller tillhandahållandet av tjänster eller med avseende på arbetsme-toder, att projektet säkerställer specialkunnandet inom social- och hälsovårdstjänsterna, att projektet medför en förbättring av tjänsterna inom öppenvården, att projektet främjar soci-al- och hälsovårdstjänsternas tillgänglighet, att projektet tryggar det grundläggande social-arbetets verksamhetsbetingelser, att projektet ger kommuninvånare och användare av tjänster större delaktighet och bättre möjligheter att påverka eller att projektet bidrar till att stärka samarbetet mellan de olika aktörerna.
Allmänna förutsättningar för beviljande av understödDe totala kostnaderna för ett utvecklingsprojekt skall uppgå till minst 50 000 euro. Av sär-skilda skäl kan understöd dock beviljas även mindre projekt (19 d § lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården). Om statsunderstöd söks för ett mindre projekt skall dessa särskilda skäl utredas i ansökan. Investeringarnas andel av de totala kostnaderna som legat till grund för understödet får vara högst 20 procent, om inte särskilda skäl för högre andel föreligger.
För utvecklingsprojekt kan i statsunderstöd beviljas högst 50 procent av projektets totala kostnader. Dessutom skall självfinansieringsandelen för den kommun eller samkommun som genomför projektet vara minst lika stor som statsunderstödet. Om för projektet beviljats annan offentlig finansiering, får statsunderstödet tillsammans med övriga offentliga stöd inte heller överstiga 50 procent (19 d § lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovår-den).
Kostnader som kan godkännas i kommunens självfinansieringsandel är adb- och resekostna-der, hyreskostnader, sakkunnigarvoden, kostnader för apparatanskaffningar, byggnadskostna-der (undantagsvis en liten andel av kostnaderna), planeringskostnader för projektet i kommu-ner med små resurser samt andra kostnader som väsentligen riktar sig till projektet.
Lönekostnaderna för en person som är anställd hos kommunen kan räknas med i kostnaderna, om personen i fråga arbetar på heltid eller deltid i projektet t.ex. i ledningsgruppen, konsulta-tions- och sakkunniguppdrag, utbildningsuppdrag och möten (i allmänhet minst 20 procent av den totala arbetstiden, för en andel som underskrider detta skall det finnas ett särskilt motive-rat godtagbart skäl, t.ex. kommunens storlek, projektets innehåll eller kommunens små eko-nomiska resurser). Då kan en kalkylerad andel av lönekostnaderna som motsvarar den arbets-insats som används för projektet beaktas. För utbildningsprojekt kan i kommunens självfinan-sieringsandel godkännas förutom kostnader för att ordna utbildning även lönekostnader för anställning av vikarie för kommunens anställd som deltar i utbildningen. Däremot får inte lönekostnaderna för en person som deltar i utbildningen inkluderas i kostnaderna och således inte heller i kommunens självfinansieringsandel.
Det beviljade understödet betalas under åren 2004 – 2006 i efterhand på basis av en utredning av de faktiska kostnaderna så att understödet utgör högst 50 procent av de verkliga kostnader-na. Den första understödsposten kan dock beviljas i förskott redan då projektet inleds, om särskilda kommunalekonomiska grunder för det föreligger.
Den myndighet som beviljar understödet, social- och hälsovårdsministeriet eller länsstyrelsen, bestäms enligt 12 § i förordningen så att ministeriet beviljar understöd för åren 2004 och 2005 för utvecklingsprojekt som gäller
övrig utveckling av omfattande eller riksomfattande betydelse (särskilt utvecklande av den regionala servicestrukturen och skapande av regionala utvecklingsenheter för dem som arbetar med klientservice enligt utvecklingsprojektet för det sociala området)
två eller flera län
utveckling av social- och hälsovårdstjänster för språkliga eller kulturella minoriteter
Länsstyrelsen beviljar understöd för övriga projekt.
Understöd söks med bifogad blankett. Ansökan skall lämnas in till länsstyrelsen senast 31.12.2003 före tjänstetidens slut. Länsstyrelsen sänder genast vidare till social- och hälso-vårdsministeriet de ansökningar som ministeriet beslutar om. Länsstyrelserna ger sina utlå-tanden om dessa ansökningar till ministeriet senast 27.2.2004. Länsstyrelsen fattar sina under-stödsbeslut senast 27.2.2004. Social- och hälsovårdsministeriet fattar beslut om de understöd som beviljas senast 31.3.2004.
Ansökningsblanketter finns också på social- och hälsovårdsministeriets webbplats http://stm-dev.navigo.fi/suomi/hankkeet => sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeet -lomakkeet. Blanketterna finns också på Internetadressen www.lomake.fi under social- och häl-sovårdsministeriet.
Vid beviljande, användning, betalning och övervakning av användningen av statsunderstöd iakttas lagen om planering av och statsunderstöd för social- och hälsovården (733/1992), den bifogade förordningen om resurser för social- och hälsovården och statsunderstödslagen (688/2001).
Ytterligare information om statsunderstödet ges av länsstyrelserna och vid social- och hälso-vårdsministeriet av Olli Kerola, tfn (09) 160 738 59, regeringsrådet Lauri Pelkonen, tfn (09) 160 741 13, socialrådet Martti Lähteinen, tfn (09) 160 743 51, specialforskare Pirjo Mar-jamäki, tfn (09) 160 741 45 och överinspektör Saila Nummikoski, tfn (09) 160 743 45. Ytter-ligare information om alkoholprogrammet ges av regeringsrådet Ismo Tuominen, tfn (09) 160 740 18 och överinspektör Kari Haavisto, tfn (09) 160 741 77.
SÄNDLISTA:
Kommunerna
Sjukvårdsdistrikten
Specialomsorgsdistrikten
Länsstyrelsernas social- och hälsoavdelningar
FÖR KÄNNEDOM:
Finlands Kommunförbund
Länsstyrelsernas regionala serviceenheter
Kompetenscentrumen inom det sociala området
BILAGOR:
Statsrådets förordning om resurser för social och hälsovården år 2004
Statsrådets förordning om ändring av förordningen om resurser för social- och hälsovården
2004
Ansökningsblankett
Verkställighetsplan för utvecklingsprojektet för det sociala området