Farväl till rullatorn – Äldreinstitutet bjuder seniorer på gymträning
Medlemmarna i Pilke-gruppen har klara mål för gymträningen: att bibehålla konditionen åtminstone på nuvarande nivå och minska midjemåttet.
Badding! Männen i Pilke-gruppen svarar med en mun när fysioterapeuten Venla Mertaniemi på servicehuset i Gamlas frågar vilken musik de önskar den här gången. Ingen av de tre kvinnorna i gruppen är på plats i dag, så Elvis får se sig besegrad.
Männen slår sig vant ner på stolarna som ställts fram i en halvcirkel. Ur högtalarna strömmar Rauli Badding Somerjokis låt Bensaa suonissa, som fungerar som uppvärmningsmusik. Männen rullar på axlarna, lyfter turvis på benen, ror och skakar loss så att kroppen blir varm. Några börjar småskratta när det blir dags att lyfta höger arm och vänster ben på samma gång. Och så växlar de igen.
”Det gör ingenting fast det inte går riktigt som på Strömsö”, uppmuntrar fysioterapeuten Sanna Miettinen, som leder uppvärmningen.
Pilke är en grupp för personer som fyllt 60 år och som har använt eller använder alkohol. Gruppen träffas på servicehuset i Gamlas en gång i veckan.
”I Pilke är det sociala umgänget viktigast, dvs. att man kommer ut ur huset och träffar andra. Ingen tränger sig på, utan vi sitter och pratar eller har till exempel en frågesport. Om somrarna spelar vi krocket och kubb. Dessutom bjuds vi på frukost”, berättar männen i gruppen. Den här gången är fem av gruppens nio medlemmar på plats.
När medlemmarna i gruppen tillfrågades om de var intresserade av att delta i handledd gymträning under hösten, blev svaret ett rungande ”JA!”.
Under uppvärmningen får också hjärnan stimulans. Lasse, Aatu och Pekka visar hur man lyfter motsatt arm och motsatt ben. Fast när allt kommer omkring är det kanske inte så viktigt i vilken ordning man lyfter vad. Så länge man rör på sig. |
Balans ökar tryggheten
Projektet Kraft i åren till vän och vana samordnas av Äldreinstitutet och riktar sig till hemmaboende äldre som har fyllt 75 år och som lider av nedsatt funktionsförmåga. Syftet är att hitta metoder för att förbättra de äldres möjligheter att röra sig och klara sig självständigt i vardagen.
Till de praktiska pilotförsöken inom projektet hör en period av intensifierad gymträning under ett par månader som inleds och avslutas med ett konditionstest. Därtill ordnas bland annat stavgångsgrupper och kurser i hur man motiverar äldre att gå ut och röra på sig.
I Helsingfors genomförs pilotförsöken förutom i Gamlas också i Malmgård, Jakobacka, Malm och Stapelstaden. I Pilke-gruppens fall gjordes ett undantag, eftersom endast en av medlemmarna i gruppen har fyllt 75 år.
För att klara av vardagen i hemmet behöver seniorerna balans och muskelstyrka, särskilt i benen. Balans- och styrketräningen gynnar särskilt dem som redan har en något nedsatt funktionsförmåga.
”Undersökningar visar att målmedveten styrke- och balansträning två gånger i veckan ger positiva resultat på bara ett par månader. Rentav en tredjedel av alla fallolyckor kan förebyggas genom styrke- och balansträning”, påpekar Miettinen.
Varje fysioterapeuts dröm
Pilke-gruppen trenar. Fysioterapeuten Venla Meretniemi sporrar. |
Pilke-gruppen verkar vara varje fysioterapeuts dröm – så pass motiverade är medlemmarna i gruppen. En del av männen måste till och med hållas tillbaka en aning; det är bättre att skynda långsamt.
Alla som deltar i intensivträningen har inledningsvis genomgått ett konditionstest och sedan fått ett personligt träningsprogram. Programmet finns registrerat på ett smartkort som stoppas in i gymmaskinen före varje rörelse.
Maskinen ställer automatiskt in lämpliga vikter och antal serier. Cirkelträningen består av ett tiotal övningar. Varje rörelse görs i två serier om minst tio repetitioner.
”Om man orkar upprepa en rörelse 12 gånger så förstår maskinen att öka vikten med ett kilo följande gång. I den här gruppen händer det hela tiden; vikten måste i flera fall ökas med t.o.m. mer än ett kilo. Alla i gruppen har också fått mycket bättre balans”, berömmer Miettinen.
Man mår bra av motion
En del av seniorerna i Pilke-gruppen tränar också en andra gång i veckan.
”Man får också komma och träna på egen hand, men det har bara blivit av någon enstaka gång. Men man mår nog bra av träningen, speciellt efteråt”, konstaterar Kake.
Männen tar träningen med ro men ligger inte på latsidan. De har helt klart insett hur viktigt det är med en bra kondition.
Målen för träningen är praktiska. Någon vill kunna klippa tånaglarna själv. En del hoppas bli av med ryggsmärtorna och kanske till och med kunna ta farväl av rullatorn. Så finns det de som vill minska midjemåttet.
”Jag hoppas kunna hålla min kondition åtminstone på nuvarande nivå”, säger Aatu.
Gruppen vill gärna fortsätta gå på gym på det bekanta stället också efter mitten av november, då den intensiva träningsperioden avslutas med ett konditionstest. – När vi nu för en gångs skull har kommit igång.
För Pilke-gruppen har reserverats en särskild tid på gymmet som gruppen i framtiden kan utnyttja för att träna på egen hand när intensivträningen är över. Varför låta välfungerande rutiner rinna ut i sanden?
Pilke-gruppen berömmer träningsledarna Miettinen och Mertaniemi. Åtminstone en av dem är på plats varje tisdag för att dra uppvärmningen och nedvarvningen samt för att instruera och peppa gruppen:
”De är uppmuntrande och positiva. Därför är det så roligt att komma hit.”
Text Leena Filpus
Foton Kimmo Brandt / Compic
Projektet Kraft i åren till vän och vana är en del av regeringens spetsprojekt där man sprider god praxis som främjar välfärd och hälsa.
Du kan läsa mer om spetsprojektet här: Hälsa och välfärd ska främjas och ojämlikheten bli mindre
Inom ramen för projektet sprider Äldreinstitutet verksamhetsmodellen Kraft i åren till de kommuner där den inte ännu är i bruk.
Kraft i åren har varit i bruk i cirka 130 kommuner. Nu vill man sprida det till 60−80 procent av kommunerna i Finland.
Läs mer om modellen Kraft i åren här: Kraft i åren