Rollaattori nurkkaan - Ikäinstituutti vei ikämiehet kuntosalille
Pilke-ryhmäläisillä on selkeät tavoitteet kuntosaliharjoittelulle: Että kunto säilyisi edes nykyisellä tasolla ja vatsa pienenisi.
Badding! Vastaavat Pilke-ryhmän miehet yhdestä suusta, kun Kannelmäen palvelutalon fysioterapeutti Venla Mertaniemi kysyy tämänkertaisen treenikerran musiikkitoiveita. Ryhmän kolme naista ei ole tällä kertaa mukana, joten Elvis jää lehdelle soittelemaan.
Tottuneesti miehet istuutuvat tuoleille puoliympyrään. Rauli Badding Somerjoen Bensaa suonissa pärähtää lämmittelymusiikiksi. Olat pyörivät suuntaan ja toiseen, jalat nousevat vuorotahtiin, soudetaan ja vetkutellaan kroppa lämpimäksi. Vähän menee jo nauruksi, kun samanaikaisesti pitäisi nostaa vastakkaista kättä ja jalkaa. Ja sitten taas vaihdetaan.
”Ei haittaa, vaikkei menisikään ihan niin kuin Strömsössä”, lämmittelyä vetävä fysioterapeutti Sanna Miettinen sanoo.
Pilke on 60 vuotta täyttäneiden alkoholia käyttäneiden ja käyttävien ryhmä, joka kokoontuu Kannelmäen palvelutalossa kerran viikkoon.
Alkuverryttelyssä annetaan aivoillekin harjoitusta. Lasse, Aatu ja Pekka näyttävät, miten vastakkainen käsi ja jalka nousevat. Tai onko sillä nyt niin väliä, kumpi käsi ja kumpi jalka? Kunhan liikkuu. |
”Pilkkeessä tärkeintä on sosiaalinen puoli, että saa lähdettyä kotoa tapaamaan muita. Eikä kukaan koeta tuputtaa mitään, jutellaan vaan yhdessä kuulumisia ja pidetään vaikka tietokilpailut. Kesäisin pelataan krokettia ja mölkkyä. Ja aamiaisenkin saa”, ryhmäläiset sanovat. Tällä kertaa yhdeksänhenkisestä ryhmästä on paikalla viisi.
Kun ryhmäläisiltä kysyttiin, kiinnostaisiko heitä osallistua ohjattuun kuntosaliharjoitteluun syksyn aikana, kaikki olivat innolla mukana.
Tasapainosta turvaa
Ikäinstituutin koordinoima Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi -hanke etsii keinoja edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden 75 vuotta täyttäneiden ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia ja itsenäistä suoriutumista.
Yksi hankkeen käytännön piloteista on parin kuukauden mittainen tehostettu kuntosaliharjoittelu alku- ja lopputesteineen. Sen lisäksi järjestetään muun muassa sauvakävelyryhmiä ja Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksia.
Helsingissä hankkeen pilotteja toteutetaan Kannelmäen lisäksi Malminkartanossa, Jakomäessä, Malmilla ja Tapulikaupungissa. Pilke-ryhmä pääsi mukaan poikkeustapauksena, sen jäsenistä vain yksi on täyttänyt 75 vuotta.
Jotta arki kotona sujuisi, tarvitaan tasapainotaitoa ja lihasvoimaa etenkin jaloissa. Voima- ja tasapainoharjoittelusta hyötyvät etenkin ne, joiden toimintakyky on jo jossain määrin heikentynyt.
”Tutkimukset osoittavat, että hyviä tuloksia saavutetaan jo parissa kuukaudessa kahdesti viikossa tapahtuvalla nousujohteisella voima- ja tasapainoharjoittelulla. Kaatumistapaturmista jopa kolmannes voidaan ehkäistä voima- ja tasapainoharjoittelulla”, Miettinen sanoo.
Fyssarin unelma
Pilke-ryhmä treenaa pilke silmäkulmassa. Fysioterapeutti Venla Mertaniemi tsemppaa. |
Pilke-ryhmä vaikuttaa olevan fysioterapeutin unelma. Niin motivoituneita ryhmäläiset ovat. Osaa miehistä joutuu vähän jopa toppuuttelemaan, että hitaampikin kiiruhtaminen riittää.
Jokaiselle tehoharjoitteluun osallistuvalle tehtiin ensin kuntotesti ja sitten henkilökohtainen harjoitusohjelma. Ohjelma syötettiin älykortille, joka sujautetaan aina kuntosalilaitteeseen ennen liikkeiden tekoa.
Laite säätää automaattisesti sopivat painot ja toistomäärät. Kiertoharjoittelussa on mukana kymmenkunta harjoituspistettä. Jokaista liikettä tehdään kaksi vähintään kymmenen toiston sarjaa.
”Jos jaksaa tehdä 12 toistoa, kone tietää nostaa painoja kilon verran seuraavaksi kerraksi. Tässä ryhmässä näin käy lähes poikkeuksetta. Osalla painoja nostetaan tätäkin enemmän. Myös ryhmäläisten tasapainotaidot ovat kehittyneet”, Miettinen kehuu.
Liikunnasta hyvä fiilis
Osa Pilkkeen porukasta käy harjoittelemassa myös toisen kerran viikon aikana.
”Ja ominpäinkin saisi tulla treenaamaan, mutta ei ole tullut lähdettyä kuin jonkun kerran. Harjoittelusta tulee kyllä hyvä olo etenkin sitten jälkikäteen”, Kake sanoo.
Miehet ottavat harjoittelun rennosti, mutta lusmuilua ei näy. Hyvän kunnon merkitys on selvästi sisäistetty.
Tavoitteet harjoittelulle ovat käytännönläheisiä. Joku haluaa pystyä leikkaamaan varpaankynnet omin voimin. Muutama toivoo pääsevänsä selkäkivuista eroon ja heittävänsä ehkä rollaattorinkin pois. Vatsaakin halutaan pienemmäksi.
"Minä toivon, että kunto säilyisi edes nykyisellä tasolla”, Aatu sanoo.
Ryhmäläiset haluaisivat jatkaa kuntosalilla käyntiä tutussa paikassa myös marraskuun puolivälin jälkeen, kun tehoharjoittelujakso päättyy kuntotesteihin. – Kun nyt kerran on ryhdytty liikkumaan.
Pilke-ryhmälle on varattu oma kuntosalivuoro, jota ryhmäläiset voivat hyödyntää jatkossakin omatoimiseen harjoitteluun tehoharjoittelujakson jälkeen. Hyviksi todettuja käytäntöjä ei kannata turhaan heittää hukkaan.
Pilke-ryhmä antaa harjoittelua ohjaaville Miettiselle ja Mertaniemelle kiitosta. Vähintään jompikumpi on aina tiistaisin paikalla vetämässä alku- ja loppulämmittelyt sekä opastamassa ja tsemppaamassa:
”He ovat kannustavia ja positiivisia. Siksikin täällä on kiva käydä.”
Teksti: Leena Filpus
Kuvat: Kimmo Brandt / Compic
Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi -hanke on osa hallituksen kärkihanketta, jolla levitetään terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen hyviä käytäntöjä. Kärkihankkeesta voit lukea lisää täältä:
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Ikäinstituutti vie hankkeessa Voimaa vanhuuteen -toimintamallia kuntiin, joissa se ei vielä ole käytössä. Voimaa vanhuuteen on ollut käytössä noin 130 kunnassa. Nyt se halutaan levittää 60−80 prosenttiin Suomen kunnista.
Lue lisää Voimaa vanhuuteen -mallista täältä: Voimaa vanhuuteen