Regeringen föreslår lagändringar med syftet att utveckla den partiella sjukdagpenningen, rehabiliteringspenningen och arbetspensionsrehabiliteringen
En del av förslagen i propositionen hänför sig till det mål i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering som gäller revideringen av rehabiliteringssystemet utifrån rehabiliteringskommitténs förslag. Syftet med de föreslagna lagändringarna är att förtydliga verkställandet av förmånerna och förbättra likabehandlingen av förmånstagare och sökande.
Regeringen föreslår ändringar i sjukförsäkringslagen, lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner, lagen om pension för arbetstagare, lagen om pension för företagare, lagen om pension för lantbruksföretagare, lagen om sjömanspensioner och i pensionslagen för den offentliga sektorn. Reformerna av rehabiliteringssystemet baserar sig på de utredningar som gjorts av rehabiliteringskommittén.
Det föreslås ändringar i förutsättningarna för beviljande av partiell sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen och att maximitiden för partiell sjukdagpenning ska förlängas från 120 vardagar till 150 vardagar. Syftet med ändringarna av den partiella sjukdagpenningen är att människor ska fortsätta arbeta och ha lättare att återvända till heltidsarbete.
Syftet med ändringarna gällande Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmån är att främja likabehandlingen av kunder och förtydliga olika situationer som gäller rätten till förmåner. Det föreslås att förutsättningarna för beviljande av Folkpensionsanstaltens rehabiliteringspenningförmån ändras i de fall då personer är förhindrade att förvärvsarbeta, i fråga om rehabiliteringspenning för väntetid och mellanliggande tid och beträffande den rehabiliteringspenning som betalas för tid i arbetsprövning enligt lagen om företagshälsovård. Samtidigt föreslås mindre ändringar i fråga om den retroaktiva ansökningstiden för rehabiliteringspenning och ansvarsfördelningen inom yrkesinriktad rehabilitering.
Syftet med ändringarna av kriterierna för arbetspensionsrehabilitering är att förenkla och förtydliga verkställandet av arbetspensionsrehabiliteringen. Det föreslås att förutsättningarna för arbetspensionsrehabilitering ändras i fråga om bedömningen av hur den som ansöker om rehabilitering har etablerat sig i arbetslivet. Dessutom föreslås det att det till arbetspensionslagarna fogas bestämmelser om avbrytande av rehabiliteringspenning och rehabiliteringstillägg.
Till både arbetspensionslagarna och den förmånslagstiftning som tillämpas av Folkpensionsanstalten fogas bestämmelser som möjliggör regressindrivning av rehabiliteringspenningförmåner mellan arbetspensionsanstalterna och Folkpensionsanstalten.
Lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2023.
Mer information
Kaisu Harju-Kolkka, specialsakkunnig, [email protected] (särskilt FPA:s ärenden om rehabiliteringslagen)
Eva Ojala, konsultativ tjänsteman, [email protected] (särskilt ärenden om sjukförsäkringslagen)
Eva Aalto, konsultativ tjänsteman, [email protected] (särskilt arbetspensionsfrågor), fr.o.m. 26.9.