Regeringen föreslår ändringar i lagen om studerandehälsovård för högskolestuderande
Regeringen föreslår ändringar i lagen om studerandehälsovård för högskolestuderande och lagen om Folkpensionsanstalten. Lagen om studerandehälsovård ska harmoniseras med bestämmelserna om ersättning för hälsovården för studerande från vissa europeiska länder i EU-förordningen. Lagens bestämmelser om finansieringsprocessen ska också preciseras.
Enligt regeringens förslag ska förfallodagarna för hälsovårdsavgiften ändras så att FPA i tid före förfallodagen kan sända information om betalningsskyldigheten till de studerande som anmält sig som närvarande. Hittills har högskolestuderandena inte personligen fått information om avgiften eftersom FPA inte före förfallodagen har haft information om de studerande som anmält sig som närvarande vid högskolan.
Hälsovårdskostnaderna för studerande från vissa länder i Europa
Regeringen föreslår att Finland tar ut de faktiska kostnaderna för studerandehälsovården för examensstuderande som kommer från en EU- eller EES-stat, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, det vill säga cirka 1,4 miljoner euro per år, av den stat som svarar för kostnaderna för studerandens sjukvård. I enlighet med EU-förordningen kan hälsovårdsavgift enligt lagen om studerandehälsovård inte tas ut av en studerande som är försäkrad i en annan EU-stat. I fortsättningen ska Studenternas hälsovårdsstiftelse hos FPA ansöka om ersättning för de faktiska kostnaderna för studerandehälsovården för EU-examensstuderande i enlighet med lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård.
Även de begrepp, processer och tidsfrister som gäller finansieringen enligt lagen om studerandehälsovård samt de olika parternas skyldigheter och ansvar ska förtydligas och 12 d § i lagen om Folkpensionsanstalten preciseras.
Regeringen överlämnade propositionen till riksdagen den 9 oktober. Lagarna träder i kraft den 1 januari 2024.
Mer information:
Arja Ruponen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 169, [email protected]
Titta Honkala, regeringssekreterare, tfn 0295 163 457, [email protected]