Nya tidsgränser för den elektroniska arkiveringen av journalhandlingar
Överföringen av journalhandlingar till det elektroniska arkivet kommer att genomföras gradvis för att ibruktagandet av arkiveringstjänsten ska ske på ett kontrollerat sätt. Behovet av en gradvis överföring uppstod, eftersom utvecklingsarbetet har tagit mer tid än vad som ursprunglingen hade beräknats.
Grundprincipen för arkiveringen är att alla journalhandlingar ska föras in i den riksomfattande arkiveringstjänsten Kanta efter det att tillhandahållaren av en hälso- och sjukvårdstjänst har anslutit sig till systemet. I detta skede ligger tyngdpunkten på att föra in och lagra handlingar som är viktiga med tanke på vården av patienten.
Ändringen innebär att det ges extra tid för att föra in vissa handlingar, men även de ska ha förts in i systemet senast i början av 2020. En del handlingar behöver tills vidare inte alls lagras i arkiveringstjänsten, eftersom de definitioner som behövs är på hälft och det för tillfället inte är möjligt att fastställa tidtabellen för ändringar i programvara och datasystem.
I och med det gradvisa genomförandet förs en allt större del av de nya handlingar som uppkommer in i arkiveringstjänsten. Målet är samtidigt att helt och hållet frångå annan än elektronisk förvaring av journalhandlingar samt att säkerställa att vården av patienten och behandlingen av de därtill hörande handlingarna kan ske över organisationsgränserna.
Nästan hela den offentliga sektorn har redan anslutit sig till det riksomfattande patientdataarkivet. En allt större del av den privata sektorn kommer också att ta i bruk arkivet under våren 2016.
Ytterligare information
jurist Marja Penttilä, tfn 0295 163 404, [email protected]