Hyppää sisältöön
Media

Potilasasiakirjojen sähköinen arkistointi sai uudet takarajat

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2015 8.14
Uutinen

Potilasasiakirjojen siirtämistä sähköiseen arkistoon on porrastettu, jotta arkistointipalvelun käyttöönotto olisi hallittua. Porrastamiselle oli tarvetta, sillä kehitystyöhön on mennyt enemmän aikaa, kuin alun perin arvioitiin.

Arkistoinnin perusperiaatteena on, että kaikki potilasasiakirjat viedään valtakunnalliseen arkistointipalvelu Kantaan siitä lähtien, kun terveyspalvelun tuottaja on liittynyt järjestelmään. Tässä vaiheessa pääpaino on potilaan hoidon kannalta keskeisten asiakirjojen tallentamisessa.

Muutoksella annetaan lisäaikaa tiettyjen asiakirjojen tallentamiselle niin, että nekin on viety järjestelmään viimeistään vuoden 2020 alussa. Joitakin asiakirjoja ei tarvitse toistaiseksi tallentaa arkistointipalveluun lainkaan, koska tällä hetkellä tarvittavat määrittelyt ovat kesken eikä ohjelmistojen ja tietojärjestelmien muutosaikataulua ole mahdollista vahvistaa toistaiseksi.

Porrastuksen myötä yhä suurempi osa syntyvistä asiakirjoista tallennetaan arkistointipalveluun. Tavoitteena on samalla luopua kokonaan potilasasiakirjojen muusta kuin sähköisessä muodossa tapahtuvasta säilyttämisestä sekä varmistaa potilaan hoidon ja siihen liittyvien asiakirjojen jatkuvuus yli organisaatiorajojen.

Lähes koko julkinen sektori on jo liittynyt valtakunnalliseen potilastiedon arkistoon. Yksityisen sektorin käyttöönotto laajenee kevään 2016 aikana.

Lisätiedot

lakimies Marja Penttilä, p. 0295 163 404, [email protected]

Sivun alkuun