I Österbotten finns många pensionärer i god fysisk kondition och med litet hjälpbehov
År 2030 finns det 9 200 fler personer än nu i Österbotten som fyllt 75 år. Det måste finnas fler tjänster som upprätthåller funktionsförmågan för pensionärer i god kondition i kommunerna för att deras funktionsförmåga ska förbli bra under en längre tid och servicebehovet senareläggs. I takt med att befolkningen åldras är personer i pensionsålder med god fysisk kondition en stor resurs som närhjälp i samhället.
I Österbotten är det möjligt att höja antalet äldre som bor hemma. Detta förutsätter att den intensiva hemvården ökas för att de som behöver tjänster oftare ska kunna bo hemma längre. Andelen klienter som får intensiv hemvård i Österbotten är 15 procent. Medeltalet för hela landet är 12 procent. I vissa områden i Finland kan denna andel vara så stor som 20 procent av klienterna.
Man kan identifiera en stor grupp klienter inom hemvården vars behov av hjälp fortfarande är litet. När behovet av hjälp ännu är litet bör fler tjänster tillhandahållas i gruppform och tjänster som olika aktörer ordnar som ett alternativ till hemvård.
Servicestrukturen för äldre behöver ännu förenhetligas i kommunerna i Österbotten. Vid uppföljningen av äldreomsorgslagen upptäckte man skillnader mellan kommunerna i regionen när det gäller tjänsternas tillräcklighet.
Förändringsagenten i regionen samordnar helheten av service för äldre
Servicen för äldre utvecklas i regeringens spetsprojekt som har som mål att äldre och närstående- och familjevårdare ska få jämlikare och bättre samordnade tjänster som dessutom bromsar kostnadsökningar. Projektet finansierar också förändringsagenternas verksamhet i landskapen.
Förändringsagenten i Österbotten är Pia Vähäkangas. Förändringsagentens viktigaste uppgift är att inom landskapet skapa en samordnad helhet av service för äldre.
”I landskapet Österbotten finns en gemensam vision om att det är viktigt att utveckla servicehelheten för äldre”, säger förändringsagenten.
Spetsprojektet i korthet
I spetsprojektet som administreras av SHM reformeras hemvården och förbättras närståendevården och familjevården. Förändringen genomförs och förankras för att tas i bruk vid omfattande försök som är gemensamma för flera olika aktörer. För genomförandet av spetsprojektet har det reserverats sammanlagt 30 miljoner euro för perioden 2016–2018.
Institutet för hälsa och välfärd och social- och hälsovårdsministeriet ordnar i oktober–december en serie evenemang i landskapen som sammanför de centrala aktörerna för förändringen. Det finns sammanlagt 19 evenemang.
Spetsprojektet kan följas på Twitter med hashtagen #ikiomat. Tidtabeller och material för evenemangen i landskapen finns på webbadressen www.thl.fi/iomaakunnatLänk till en annan webbplats.
Ytterligare information
Päivi Voutilainen, direktör, SHM, tfn 02951 63403, fornamn.efternamn@stm.fi
Anja Noro, projektchef, SHM, tfn 029516 3006, fornamn.efternamn@stm.fi
Sari Kehusmaa, forskningschef, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 029 524 7914, fornamn.efternamn@thl.fi
Pia Vähäkangas, förändringsagent, tfn 044 785 1455, fornamn.efternamn@pietarsaari.fi
Hemvården för äldre utvecklas och närståendevården för alla ålderskategorier förbättras