Kvinnor osynliga i medierna

Kvinnor syns fortfarande klart mindre i medier än vad män gör. Trots att lite över hälften av världens befolkning är kvinnor, så är bara var fjärde som uppträder i medierna kvinna. Av de experter som medierna använder sig av är bara var femte kvinna. I de nordiska länderna är situationen enbart lite bättre än i resten av världen.
Uppgifterna framgår av rapporten Global Media Monitoring Project 2015 som mäter jämställdhet mellan könen i medierna.
Den ojämna fördelningen i hur mycket män och kvinnor syns har flyttat över från de traditionella medierna också till de digitala nyhetsplattformerna. Trots jämställdhetsfrämjande arbete så ligger kvinnors synlighet i medierna fortfarande på samma nivå som i föregående jämförelse för fem år sedan.
Medierna har en central roll i ett demokratiskt samhälle. De reflekterar och formar våra uppfattningar om världen. Därför är det viktigt att också mångfalden syns och hörs i medierna. Grunden i ett demokratiskt samhälle ligger i lika möjligheter för kvinnor och män att delta i den offentliga diskussionen och beslutsfattandet, samt att bli hörda. Att främja jämställdhet mellan könen är avgörande både för yttrandefriheten och för kvalitativ journalistik.
En ojämn representation av könen i medierna kan leda till brister i demokrati och yttrandefrihet. Illusionen om ett jämställt samhälle och bristen på information är hinder för att se problemet. För att problemet ska kunna åtgärdas krävs det målsättningar, etablerade verksamhetssätt och arbetsredskap, information samt uppföljning.
Ett sätt att förbättra jämställdheten i medierna är att öka medvetenheten bland journalister. Medvetenheten om att män och kvinnor syns ojämnt i medierna är viktig för att medierna ska kunna fästa mer uppmärksamhet exempelvis vid könsfördelningen bland dem som intervjuas.
I de nordiska länderna firar man i år 250 år av tryckfrihet. Finland är på första plats i den internationella jämförelsen över pressfrihet som organisationen Reportrar utan gränser har gjort. Också de övriga nordiska länderna finns med bland de tio bästa. Nordiska ministerrådet är aktivt med i Internationella Pressfrihetsdagen (Unesco World Press Freedom Day) som ordnas i Helsingfors den 2 – 4 maj. Sidoevenemanget som ordnas av Nordiska ministerrådet och social- och hälsovårdsministeriet behandlar pressfrihet och mediernas roll i jämställdheten mellan könen. Evenemanget är en del av Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.
Ytterligare information
Annamari Asikainen, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 63232
Heidi Haggrén, projektchef, tfn 02951 63038
På andra webbplatser
Seminarium: Kvinnor måste få mer plats i medierna (Norden.org)
Freedom of Expression and gender Equality (Who makes the news.org)