Lagförslag för att trygga tjänsterna för äldre
"Trycket att förbättra tillgången på tjänster för äldre genom lagstiftning har varit hårt. Kvalitetsrekommendationerna för äldreservice som uppdaterades år 2008 har inte styrt verksamheten tillräckligt effektivt. Regeringen lovade hösten 2009 att utkastet till en lag om äldreservice ska beredas", säger regeringssekreterare Virpi Vuorinen.
"Frågan är inte ny. En lag om äldreomsorg föreslogs för första gången redan år 1974", konstaterar Vuorinen.
Finlands befolkning åldras snabbast i Europa. År 2009 fanns i Finland 427 000 personer som fyllt 75 år, år 2030 förutspås deras antal vara över 860 000. Målet för lagförslaget är att påverka ställning och tillgång till tjänster för de äldre i dag och i framtiden.
Enligt lagutkastet ska kommunen utarbeta en välfärdsplan som ska beaktas vid upprättandet av budgeten och budgetplanen. "Det gamla talesättet 'Välplanerat är hälften vunnet' passar utmärkt här. Planen skapar en grund för kommunens ålderspolitiska strategi. På basis av den information som samlats i den kan man flytta tyngdpunkten för arbetet med äldre från korrigerande tjänster till förebyggande verksamhet", säger Vuorinen.
Äldreråd föreslås bli lagstadgade och samarbete betonas mellan såväl kommunens olika förvaltningsnämnder som andra samfund. Ålderdom är inte enbart en fråga för social- och hälsovården. Kultur- och motionstjänster kan på ett avgörande sätt påverka en äldre människas hälsa och funktionsförmåga.
Lagen omfattar personer som fyllt 75 år, och i fråga om främjande av välfärden omfattar den även personer med ålderspension. För personer under 75 år kan tjänster av särskilda skäl, till exempel på grund av framskridande minnessjukdom, tryggas med stöd av det servicebehov som sammanhänger med åldrandet.
"I förslaget har ålder fastställts som en grund för rättigheter. Detta är i juridisk bemärkelse alls icke oproblematiskt. Det individuella behovet är den allmänna grunden för tillgång till service", säger Vuorinen.
Äldre har enligt lagen rätt till omsorg och rehabilitering enligt sina individuella behov, till exempel hemservice eller serviceboende samt hälso- och sjukvård. En serviceplan som utarbetats på basis av en bedömning av servicebehovet och beslut om genomförandet av denna utgör kärnan i lagen. Planen ska göras i samförstånd med den äldre klienten.
Kommunen ska tillhandahålla de tjänster som finns inskrivna i planen. Icke-brådskande socialtjänster ska tillhandahållas utan oskäligt dröjsmål, senast inom fyra månader efter beslutet.
"Genom tidsfrister eftersträvar man att till exempel förhindra att kommunen fattar ett positivt beslut om en tjänst, men ställer klienten i kö på obestämd tid", säger Vuorinen. I lagstiftningen för hälso- och sjukvård finns bestämmelser om tidsfrister för hälso- och sjukvården.
Kommunen ska utse en ansvarig person för en äldre klient som har rätt till service. Han eller hon ska stödja klienten och ansvara för koordineringen av servicehelheten i det splittrade servicesystemet.
Enligt förslaget har personer som arbetar med äldre skyldighet att anmäla observerade missförhållanden till den serviceansvarige och vid behov till regionförvaltningsverket, som övervakar tillhandahållandet av servicen.
Lagutkastet ska sändas ut på en omfattande remiss, och det är förvisso också ett centralt ämne för de framtida regeringsförhandlingarna.
Redaktör Ritva Kosonen
På vår webbplatsÅldringars rätt till behovsenlig vård tryggas med lag (Pressmeddelande 9.3.2011)