Felaktig information om datasystemen inom hälso- och sjukvården
Datasystemen inom hälso- och sjukvården har fått hård kritik under den senaste tiden. I debatten har man dock inte hållit isär statens roll respektive kommunernas ansvar i fråga om reformerna. Dessutom har man blandat ihop olika aktörers projekt och pengar i skriverierna. I offentligheten har också framförts felaktig information om hur mycket projekten har kostat.
I centrum för reformen står det nationella hälso- och sjukvårdsarkivet (KanTa), som omfattar elektroniska recept, patientdataarkiv, samtyckeshantering och möjlighet till kontroll av egna uppgifter. KanTa är inte i sig självt något patientdatasystem utan en informationsförmedlings- och arkiveringstjänst som patientdatasystemen bygger på. Det är FPA som ansvarar för KanTa-datasystemtjänsterna.
Man har fört fram ogrundade bedömningar av kostnaderna för KanTa-projektet. Det har påståtts att projektet skulle kosta 1,8 miljarder euro. Man har inte planerat någon sådan reform inom ramen för vilka samtliga kommuners system skulle förnyas på en gång.
KanTa-tjänsten ersätter inte kommunernas lokala patientdatasystem. Däremot har kommunerna enligt lag ålagts att se till att deras system är kompatibla med KanTa. Varje system som tas i bruk måste konkurrensutsättas såsom tidigare.
Social- och hälsovårdsministeriet beställer inga patientdatasystem för kommunernas del. Kommunerna är autonoma aktörer såsom hittills. Kommunernas upphandling av datasystem sker utifrån deras egna behov, och enligt nuvarande lagstiftning kan kommunerna inte påtvingas ett visst system. Apotti, som har blandats samman med KanTa, är ett samprojekt för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och kommunerna i huvudstadsregionen. Hittills har inga beslut om att genomföra projektet fattats.
Kommunerna sköter således själva upphandlingen av lämpligt system och svarar för att upphandlingslagen iakttas. Social- och hälsovårdsministeriet eller regionförvaltningsverken övervakar att upphandlingslagen iakttas inom kommunala utvecklingsprojekt som finansieras direkt av ministeriet.
De totala kostnaderna för KanTa-projektet på statens ansvar har beräknats uppgå till cirka 200 miljoner euro åren 2003-2012. Summan är liten om man jämför kostnaderna internationellt och beaktar de inbesparingar som åstadkoms till exempel via de elektroniska recepten. När KanTa-tjänsterna har tagits i bruk fullt ut kommer inbesparingarna att uppgå till minst 184 miljoner euro per år. Man har beräknat att hela investeringen har återbetalat sig 2017.
Projektet finansieras sålunda att Social- och hälsovårdsministeriet bekostar de nationella tjänsterna och understöder kommunerna i deras utvecklingsprojekt. Kommunerna ansvarar självständigt för sina patientdatasystem. Dessutom finns utvecklingsprojekt som har planerats utgående från näringslivets behov och som syftar till exempel till utveckling av exportprodukter. Dessa finansieras av bl.a. Tekes och Finpro.
I internationell jämförelse hör de finländska hälso- och sjukvårdssystemen till de tio bästa bland världens länder. Inom utvecklingen av socialvårdssystemet bedriver Finland världsunikt arbete.
Ytterligare informationDirektör Eija Koivuranta, tfn 0295 163 365, fornamn.efternamn@stm.fi
Expert Teemupekka Virtanen, tfn 0295 163 370, fornamn.efternamn@stm.fi