Borstning av tänderna och användning av xylitol hos barn i dagvårdsåldern
Hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010), som trädde i kraft 1.5.2011, innehåller grundläggande bestämmelser om rådgivningsverksamhet och skolhälsovård. I 15 § föreskrivs om innehållet i rådgivningsbyråtjänsterna, bland annat om att främja en hälsosam hemmiljö och annan uppväxt- och utvecklingsmiljö för barnet samt sunda levnadsvanor i familjen. I statsrådets nya reviderade förordning om rådgivningsverksamhet (338/2011), som trädde i kraft i maj 2011, har man bland annat tagit in preciseringar om att hälsorådgivningen ska bidra till att stärka resurserna. Hälsorådgivning kan ges individuellt, i grupp och för en större gemenskap. Hälsorådgivningen ska bidra till att främja barnets och familjens hälsa övergripande, inklusive munhälsa. Enligt 22 § i reglementet för statsrådet (262/2003) hör främjande av hälsa och social välfärd samt förebyggande av sjukdomar och sociala problem till social- och hälsovårdsministeriets ansvarsområde.
God medicinsk praxis-rekommendationen om hantering av karies tar upp att man borde tillägna sig vanor som hänför sig till egenvård redan i den tidiga barndomen. En tidigt inledd regelbunden borstning av tänderna skapar goda förutsättningar för att tänderna bevaras friska så länge som möjligt. Betydelsen av samarbete mellan dagvården och hälso- och sjukvården är stor och den stöder på många sätt främjandet av barnets hälsa och välbefinnande samt stärkandet av barnets egna resurser i främjandet av munhälsan. Inom dagvården är det bra att även fästa föräldrarnas och vårdnadshavarnas uppmärksamhet vid betydelsen av tandborstning och användning av xylitol för att främja barnets munhälsa och förebygga hål i tänderna.
Tandborstningsvanor är viktiga för att säkerställa munhälsan
Endast ungefär hälften av de finländska barnen borstar sina tänder två gånger per dag enligt rekommendationerna. Det är bevisat att vanor som sammanhänger med rengöring av munnen i den tidiga barndomen skapar grunden för senare beteendemönster. Inom dagvården har alla barn möjlighet att tillägna sig en egenvårdsmodell som främjar munhälsan. Skillnaderna i barns munhälsa utvecklas redan i ett tidigt skede och man kan påverka dessa framför allt inom dagvården. I undersökningar under 2000-talet (Macpherson m.fl. 2013) har man fått goda resultat med daglig tandborstning med fluortandkräm i daghem. Via praxis kunde man minska skillnader i munhälsa hos daghemsbarn.
Det är viktigt att fluortandkräm används vid tandborstning. Mängden tandkräm och fluorhalten bestäms enligt barnets ålder. I social- och hälsovårdsministeriets handbok Minskning av infektionsrisken inom dagvården tas betydelsen av tandborstning bland barnen upp. Om man borstar tänderna inom dagvården ska det göras under tillsyn i smågrupper (Social- och hälsovårdsministeriets handböcker 2005:29).
Tandborstning är en lätt, kostnadseffektiv och effektiv metod men förutsätter handledning och tillsyn i fråga om små barn. Handens motoriska färdigheter hos ett barn utvecklas successivt till en tillräcklig nivå. Att förankra sättet att borsta ända sedan man är liten påverkar positivt under hela livet både när det gäller att förebygga hål i tänderna och tandköttssjukdomar. Denna verksamhet främjar munhälsan och minskar skillnader i hälsa.
Att tillägna sig hälsosamma levnadsvanor och användning av xylitol inom dagvården
Inom dagvården är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid främjandet av hälsosamma levnadsvanor och lärandet. För att stödja hälsosamma levnadsvanor bör godis och läsk inte erbjudas inom dagvården. Ett beslut om att godis och läskedrycker inte ska erbjudas inom dagvården har stor effekt på barnens hälsa och välbefinnande.
Inom dagvården förekommer varierande praxis med anknytning till användningen av xylitolpastiller. Enligt God medicinsk praxis-rekommendationen minskar daglig användning av xylitoltuggummi eller -pastiller efter maten minst tre gånger per dag (totalt minst 5 g xylitol per dag) risken för hål i tänderna. Den förebyggande effekten mot hål i tänderna är särskilt effektiv i det skede då tänderna håller på att spricka fram i munnen. EU har godkänt hälsopåståendet för tuggummi sötat med 100 % xylitol: " Helxylitoltuggummit har visat sig minska tandplack. Plack är en riskfaktor för karies hos barn". Effekten nås vid en konsumtion av 2 bitar helxylitoltuggummi 3‒5 gånger per dag efter maten. I undersökningar (Alanen, Isokangas, Gutman 2000) har man konstaterat att också sugning av andra xylitolprodukter som innehåller rikligt med xylitol, såsom pastiller, minskar risken för hål i tänderna. Den totala mängden xylitol ska då vara minst 5 g per dygn.
Tillvänjningen vid daglig användning av xylitol kan inledas med pastiller när barnet lär sig äta fast föda.
Rekommendation
Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar regelbunden daglig borstning av tänderna hos barn i daghemsåldern genom användning av fluortandkräm. Ytterligare information ges på hälsovårdscentralerna av sakkunniga i munhälsa.
Social- och hälsovårdsministeriet fäster uppmärksamhet vid tillägnande av hälsosamma levnadsvanor inom dagvården och rekommenderar en godisfri dagvårdsmiljö samt att en xylitolportion (1‒2 pastiller / tuggummin) ges efter varje måltid inom dagvården.
Ytterligare information
Anne Nordblad, medicinalråd, [email protected], tfn 0295163387
Litteratur
Alanen P, Isokangas P, Gutman K. Xylitol in caries prevention: results of a field study in Estonian children. Community Dent Oral Epidemiol. 2000; 28: 218-224.
Macpherson LM, Anopa Y, Conway DI, McMahon AD. National supervised toothbrushing program and dental decay in Scotland. J Dent Res. 2013 Feb; 92(2):109-13.
Pressmeddelandet har korrigerats den 20 juni 2023 kl. 16.30. Punkten som gäller rekommendationen om utdelning av xylitol inom dagvården i pressmeddelandet har preciserats.