Granskning av straffregisterutdrag med stöd av tillsynslagen

Social- och hälsovårdsministeriet har tagit emot frågor i anknytning till den rätt och skyldighet som tjänsteanordnare och tjänsteproducenter har att granska straffregisterutdrag för arbetstagare inom social- och hälsovårdsservice för äldre och personer med funktionsnedsättning, som det föreskrivs om i den lag om tillsynen över social- och hälsovården som träder i kraft den 1 januari 2024 (741/2023, 28 §).
 
Detta behandlas på ett allmänt plan i ministeriets anvisning om de centrala ändringarna i tillsynslagen. 

Social- och hälsovårdsministeriet betonar att det är fråga om motsvarande bestämmelser som de som gäller vid kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn (lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn 504/2002). I tillsynslagen har motsvarande förfarande utvidgats till att gälla även personer som arbetar med äldre och personer med funktionsnedsättning. 

Närmare anvisningar om hur bestämmelserna ska tillämpas finns i arbets- och näringsministeriets handbok om motsvarande bestämmelser för personer som arbetar med barn: 

I handboken beskrivs bland annat rättsverkningarna av kontroller av brottslig bakgrund, vilka arbetsuppgifter förfarandet ska tillämpas på och i vilket skede av en rekrytering eller en ändring av arbetsuppgifterna straffregisterutdraget ska granskas.  
 
Även Rättsregistercentralen har gett ut en anvisning om detta (på finska): 

 Tillsynslagen godkändes i riksdagen våren 2023 samtidigt som riksdagen godkände regeringens proposition med förslag till en ny lag om funktionshinderservice (675/2023).  

Efter det godkände riksdagen den regeringsproposition där lagen om funktionshinderservice föreslogs träda i kraft den 1 januari 2025. Bestämmelserna i tillsynslagen träder således i kraft den 1 januari 2025 till de delar i tillsynslagen där det hänvisas till den lag om funktionshinderservice som träder i kraft den 1 januari 2025. Det betyder att rätten och skyldigheten för de som arbetar med personer med funktionsnedsättning att granska straffregisterutdrag träder i kraft den 1 januari 2025.  
 
Tillsynslagens centrala innehåll om granskning av straffregisterutdrag: 

  • Tjänsteanordnarens skyldighet att begära straffregisterutdrag gäller ett år i arbetsavtals- eller tjänsteförhållanden som varar minst tre månader.  
     
  • Även de personer som arbetar enligt den arbetsgivarmodell för personlig assistans som avses i 11 § i lagen om funktionshinderservice har i ett år rätt att begära straffregisterutdrag om personer som ska anställas till ett arbetsförhållande som varar minst tre månader.
     
  • Utöver det har tjänsteanordnare rätt att begära straffregisterutdrag under ett års tid om personer som anställs till arbetsuppgifter som varar högst tre månader. 
     
  • Straffregisterutdrag ska begäras när en person första gången anställs i eller utnämns till ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande eller när personen första gången ges de uppgifter som avses i bestämmelsen.
     
  • Bestämmelserna gäller arbetsuppgifter som permanent och huvudsakligen omfattar assistans, stöd eller vård av eller annan omsorg om äldre eller personer med funktionsnedsättning eller annat arbete i personlig kontakt med en äldre person eller en person med funktionsnedsättning.
     
  • Bestämmelser om de som deltar i det direkta klientarbetet inom heldygnsomsorgen för äldre finns i 3 a § i äldreomsorgslagen.
     
  • Bedömningen ska dock alltid göras från fall till fall och beroende av de konkreta arbetsuppgifterna, vilket betyder att villkoren eventuellt uppfylls också när det gäller andra  personer än de som i allmänhet deltar i det direkta klientarbetet. Det är arbetsgivaren som ansvarar för bedömningen.