Isänpäiväkunniamerkit
Ritarikuntien suurmestari, tasavallan presidentti Aleksander Stubb on päättänyt, että isiä palkitaan Suomessa valtiollisella kunniamerkillä vuodesta 2025 alkaen. Kunniamerkit luovutetaan isänpäivänä, marraskuun toisena sunnuntaina. Isänpäiväkunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).
Ehdotukset isänpäiväkunniamerkkien saajiksi toimitetaan ehdokkaan kotikunnan aluehallintovirastoon. Ehdotuksia tehtäessä on käytettävä Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomaketta sekä STM:n liitelomaketta. Aluehallintovirastot tiedottavat ehdotusajankohdista omilla verkkosivuillaan.
Aluehallintovirastot tekevät ehdotukset kunniamerkkien saajiksi ja lähettävät ne liitteineen sosiaali- ja terveysministeriöön kolmena kappaleena viimeistään 30.4.
Kunniamerkin antamisen perusteet
Perusteina kunniamerkkien saamiselle ovat ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, vastuullisena ja välittävänä vanhempana ja hyvän arjen edistäjänä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisista huolehtimisen ja välittämisen turvaajana. Myös muita yleisempiä ansioita voidaan ottaa huomioon vanhemmuuden rinnalla.
Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Pyrkimyksenä on, että palkittavat isät edustavat erilaisia ja monimuotoisia perheitä, ml. yksinhuoltajat, sekä eri väestöryhmiä, kuten romanit, saamelaiset ja maahanmuuttajataustaiset isät. Aluehallintovirastojen ehdotuksissa tulee ottaa huomioon myös ruotsinkielisen väestön osuus. Ehdokkaiden tulee edustaa tasapuolisesti erilaisia isiä myös ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.
Biologisten isien lisäksi myös adoptioisiä, sijaisperheiden isiä ja tukiperheiden isiä voidaan ehdottaa palkittaviksi. Huomioon otetaan myös laajempi yhteiskunnallinen kasvatusvastuu, kuten toiminta lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä, koululautakunnissa sekä vanhempainyhdistyksissä. Jos isänpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muulle kuin biologiselle isälle, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi perheen hyvin tuntevan henkilön ja/tai perheessä asuneen lapsen puoltokirje.
Kasvatusalan ammattilaisille annetaan kunniamerkkejä ensisijaisesti itsenäisyyspäivänä. Aluehallintovirastojen tulee omassa käsittelyssään pyrkiä kohdentamaan ammattimaista perhehoitoa harjoittavat itsenäisyyspäivän kunniamerkkiehdotuksiin.
Tarkoituksena on, että palkitut isät saapuvat Helsinkiin isänpäiväjuhlaan, jossa kunniamerkit luovutetaan. Juhla järjestetään isänpäivänä, marraskuun toisena sunnuntaina ja käytännön järjestelyistä vastaa Väestöliitto.
Ehdotuksia koskevat periaatteet
Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat ovat pyytäneet sosiaali- ja terveysministeriötä huolehtimaan, että seuraavia periaatteita noudatetaan isänpäiväkunniamerkkien ehdotusmenettelyssä:
- Vähintään puolet ritarikunnille tulevista ehdotuksista tulee kunnilta, järjestöiltä tai vastaavilta yhteisöiltä.
- Enintään puolet ehdotuksista on palkittaviksi ehdotettujen isien omien lasten tekemiä. Jokaisen tällaisen ehdotuksen tukena tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin perheen (esimerkiksi koulu tai seurakunta). Puoltolausunnossa tulee olla maininta, että lausunto on annettu isänpäiväkunniamerkkiehdotusta varten.
- Muiden yksityisten tahojen, kuten sukulaisten tai ystävien tekemiä ehdotuksia ei voida hyväksyä.
Sosiaali- ja terveysministeriö tekee kunniamerkkiehdotuksen ritarikunnille aluehallintovirastojen ehdotuksen perusteella.
Ehdotuslomakkeet
Aluehallintovirastot tiedottavat ehdotusten tekemisen ajankohdista ja kunniamerkkikäytännöistä.
Ehdotuksia tehtäessä on käytettävä Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomaketta sekä STM:n liitelomaketta. Lomakkeet toimintaohjeineen ovat julkishallinnon verkkopalvelussa (www.suomi.fi) ja ne voi myös tilata aluehallintovirastolta. Ehdotuslomakkeet on toimitettava aluehallintovirastoille kaksipuoleisena.
Aluehallintovirasto voi hankkia ehdotuksista tarpeellisiksi katsomiaan lausuntoja esimerkiksi kunnallisilta sosiaaliviranomaisilta ja järjestöiltä.
Aluehallintovirastojen tulee tarkistaa ritarikuntien kansliasta ehdokkaiden mahdolliset aikaisemmat kunniamerkit ennen ehdotusten toimittamista sosiaali- ja terveysministeriöön.
Lisätietoja
Ritarikunnat: [email protected]
STM: [email protected]
Lisätietoja
Annastiina Siekkeli, henkilöstösihteeri
sosiaali- ja terveysministeriö, Henkilöstö- ja hallintoyksikkö / HEHA Puhelin:0295163213 Sähköpostiosoite: [email protected]
Eevi Tynkkynen, assistentti
sosiaali- ja terveysministeriö, Henkilöstö- ja hallintoyksikkö / HEHA Puhelin:0295163135 Sähköpostiosoite: [email protected]
Arita Kaario, vanhempi hallitussihteeri
sosiaali- ja terveysministeriö, Henkilöstö- ja hallintoyksikkö / HEHA Puhelin:0295163522 Sähköpostiosoite: [email protected]