Utredning av äldres funktionsförmåga som del av bedömningen av servicebehovet inom socialvården
Till socialvårdslagen fogades 1.3.2006 bestämmelser om bedömning av servicebehovet. Målen med reformen och innehållet har förklarats närmare i kommuninfo 4/2006. I kommuninfot nämns att en rekommendation om bedömning av äldres funktionsförmåga ges till kommunerna under våren 2006.
En bedömning av äldres funktionsförmåga kan utnyttjas för olika ändamål. Bedömningen kan tjäna
som verktyg vid utredning av servicebehovet för en klient som söker tjänster som en del i planering, genomförande och bedömning av vård och service för en klient (vård- och serviceplan) vid bedömning och uppföljning av inverkan på klientens funktionsförmåga av rehabilitering eller andra vidtagna åtgärder och/eller tillhandahållna tjänster för att förbättra funktionsförmågan som stöd för inriktning av tjänster och resurser som underlag vid bedömning av klientens lagstadgade servicebehov (socialvårdslag 710/1982 40 a §).Bedömningen av servicebehovet innebär i idealfallet teamarbete mellan yrkesutbildade inom social- och hälsovården, vilket även klienter och deras anhöriga aktivt borde kunna delta i. För att få en helhetsbild bör den information som fås med hjälp av mätinstrument och system för bedömning av funktionsförmågan kompletteras genom intervjuer och/eller hembesök. Kommunerna använder ett flertal olika mätinstrument eller system för bedömning för att bedöma de äldres funktionsförmåga. Kommuninfot innehåller information om funktionsförmågans olika dimensioner, bedömning av funktionsförmågan och olika bedömningsmetoder och om processen med bedömning av servicebehovet. I kommuninfot finns även en källförteckning som underlättar för läsaren att skaffa ytterligare information om olika mätinstrument eller system för bedömning.
God praxis vid bedömning av servicebehovet kan sammanfattas i fem huvudpunkter:
Bedöm servicebehovet och funktionsförmågan heltäckande Bedöm servicebehovet genom samarbete Välj ut arbetsverktygen omsorgsfullt Sätt dig in i bedömningen av funktionsförmågan, metodanvändningen, analysen av insamlad information och tolkningen av resultaten Utnyttja resultaten av bedömningen på ett mångsidigt sättSom bilaga finns social- och hälsovårdsministeriets kommuninfo om bedömning av äldres funktionsförmåga. Kommunförbundet har deltagit i utarbetandet av kommuninfot. Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården STAKES har utfört det grundläggande arbetet avseende kommuninfot på uppdrag av ministeriet.
Ytterligare information lämnas avsocial- och hälsovårdsministeriet:
konsultativa tjänstemannen Viveca Arrhenius ( [email protected]) och
överinspektör Anne-Mari Raassina ( [email protected]) Kommunförbundet: specialsakkunnig Eevaliisa Virnes, ( [email protected]), äldreomsorg och specialsakkunnig Yrjö Lahtinen ( [email protected]), bedömning av funktionsförmågan Stakes: utvecklingschef Päivi Voutilainen ( [email protected])