Utkomststöd från och med 1.1.2014
Till kommunala organ som handhar utkomststödsärenden
1. Grunddelarnas belopp
Utkomststödets grunddelar höjs 1.1.2014.
Enligt 9 a § i lagen om utkomststöd är beloppet av utkomststödets grunddel bundet till folkpensionsindexets utveckling. Poängtalet för folkpensionsindexet för år 2014 är fastställt till 1630. Vid ingången av januari 2014 stiger beloppet av utkomststödets grunddelar enligt indexhöjningen.
Samma eurobelopp för grunddelarna tillämpas i alla kommuner. Grunddelen för ensamstående är 480,20 euro per månad fr.o.m. 1.1.2014. För ensamförsörjare är utkomststödets höjda grunddel 528,22 euro per månad. Grunddelarna för olika familjemedlemmar anges i bilaga 1.
De beräkningsprinciper som social- och hälsovårdsministeriet tillämpar anges i bilaga 3.
2. Sänkning av grunddelen
I 10 § i lagen om utkomststöd föreskrivs om påföljder för att en person utan grundad anledning vägrar att ta emot arbete eller delta i en arbetskraftspolitisk åtgärd eller andra åtgärder som avses i paragrafen, och detta har orsakat behovet av utkomststöd. Ett utdrag från lagen om utkomststöd ges i bilaga 2.
I 2 a § föreskrivs om skyldigheten att anmäla sig som arbetslös arbetssökande. Om den som ansöker om utkomststöd inte anmäler sig som arbetssökande vid arbetskraftsbyrån, kan utkomststödets grunddel sänkas så som anges i 10 § i lagen.
Utkomststödets grunddel kan sänkas med stöd av 10 §, men tillämpningen av 10 § får inte leda till att stöd inte alls beviljas. Sänkningen gäller endast grunddelen för personen i fråga, inte andra som omfattas av stödet eller andra delar av utkomststödet.
Grunddelen kan sänkas med högst 20 procent och sammanlagt med högst 40 procent för en person som avses i 2 a § och 10 § i lagen om utkomststöd. Om villkoren för sänkningen föreskrivs i punkterna 1 och 2 i 10 § 3 mom. En sänkning kan sålunda inte göras mekaniskt, och de eurobelopp som anges i tabellen nedan är grunddelens lägsta belopp som absolut ska betalas till klienten.
Sänkningen enligt 10 § i lagen om utkomststöd kan göras endast under förutsättning att den inte äventyrar den utkomst som oundgängligen behövs för att trygga ett människovärdigt liv och att sänkningen inte heller i övrigt kan anses oskälig. Sänkningen kan tillämpas för högst två månader i sänder räknad från vägran eller försummelsen. Dess längd beräknas sålunda inte från den tidpunkt då utkomststödet ansökts om eller beviljats.
De villkor som ställts för sänkning av grunddelen samt bl.a. den plan som alltid i samband med sänkningen ska utarbetas för klienten behandlas i social- och hälsovårdsministeriets publikation Utkomststöd. Handbok för tillämpning av lagen om utkomststöd (SHM Publikationer 2013:5, kapitlen 4.2.2 och 4.2.3. Handboken kan läsas på ministeriets webbplats.
Social- och hälsovårdsministeriets Kommuninfo 7a/2011 (29.11.2011) behandlar sänkning av grunddelen. Kommuninfo 8a/2010 behandlar sänkning av grunddelen när det gäller en person som uppnått myndighetsåldern men inte fyllt 25 år och som har avbrutit en utbildning eller vägrat delta i utbildning så att han eller hon enligt 8 kap. 2 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa inte är berättigad till arbetslöshetsförmån.
För mer information
överinspektör Jaakko Ellisaari, tfn 0295 1603 305
bostadsrådet Raimo Kärkkäinen, tfn 0295 1603 302
[email protected]