Utkomststöd från och med 1.1.2011
Enligt 9 a § i lagen om utkomststöd är beloppet av utkomststödets grunddelar bundet till folkpensionsindexets utveckling. Poängtalet för folkpensionsindexet för år 2011 är fastställt till 1508. Från ingången av januari 2011 höjs beloppen av utkomststödets grunddelar i enlighet med indexhöjningen.
Folkpensionsindexet följer levnadskostnadsindexet, som Statistikcentralen beräknar utifrån prisuppgifterna för de centrala nyttigheterna. Folkpensionsindexet beräknas årligen på grundval av medelvärdet för levnadskostnadsindexet i juli, augusti och september.
Samma eurobelopp för grunddelarna tillämpas i alla kommuner i Finland. För ensamstående och ensamförsörjare är utkomststödets grunddel 419,11 euro fr.o.m. 1.1.2011. Beloppet av utkomststödets grunddelar för de olika familjemedlemmarna framgår av den bifogade bilagan.
Tillämpning av prioriterad inkomst när utkomststöd beviljasEn del av förvärvsinkomsterna lämnas fortfarande obeaktade som inkomst när utkomststöd beviljas (11 § 3 mom. i lagen om utkomststöd). Obeaktade lämnas per hushåll minst 20 % av förvärvsinkomsterna. Som prioriterad inkomst kan dock godkännas högst 150 euro per månad. Denna gräns utgör sålunda inte ett hinder för att mer än 20 % av förvärvsinkomsterna räknas som prioriterad inkomst. Enligt gällande lag tillämpas förfarandet till utgången av 2010.
Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om utkomststöd (RP 138/2010 rd), enligt vilken förfarandet med prioriterad inkomst förlängs till utgången av 2014, är under riksdagens behandling. Det föreslås inga andra ändringar av den prioriterade inkomsten. Lagändringen avses träda i kraft 1.1.2011.
Prioriterad inkomst infördes inom utkomststödet år 2002. Genom detta vill man främja klientens möjligheter att förbättra sin utkomst med små förvärvsinkomster och därmed klientens möjligheter att etablera sig i arbetslivet.
Ministeriet understryker att, förutom förfarandet med prioriterad inkomst, ska små understöd och förvärvsinkomster fortfarande helt lämnas obeaktade vid beviljandet av utkomststöd. Enligt 11 § i lagen om utkomststöd beaktas som inkomster inte bl.a. förvärvsinkomster som ska anses ringa och understöd eller inkomster till den del dessa motsvarar utgifter för arbetsresor och övriga av arbete förorsakade utgifter.
Ämnet tas upp i kapitel 6.8.2 i handboken om utkomststöd, som social- och hälsovårdsministeriet har publicerat.
Sänkning av utkomststödets grunddelÄven regeringens proposition (RP 138/2010 rd) med förslag till lag om ändring av 10 § i lagen om utkomststöd är under riksdagens behandling. I propositionen föreslås att grunddelen av det utkomststöd som beviljas en myndig under 25 år som saknar yrkesutbildning kan sänkas också när han eller hon har avbrutit en utbildning eller vägrat delta i utbildning så att han eller hon på dessa grunder inte är berättigad till arbetslöshetsförmån. Lagändringen avses träda i kraft 1.1.2011.
Behandling utan dröjsmålLagen som gäller behandling av utkomststöd utan dröjsmål (1202/2007) trädde i kraft 1.1.2008. I lagen ingår tidsfrister för behandling av utkomststödsärenden (14 a §). Målet är att man i alla kommuner ska kunna få ett utkomststödsbeslut utan dröjsmål, dock senast den sjunde vardagen efter att ansökan har lämnats in. I brådskande fall ska beslutet fattas samma dag eller senast följande vardag. Beslutet ska verkställas utan dröjsmål.
Klienten ska ges tillfälle till ett personligt samtal med en socialarbetare eller socialhandledare senast den sjunde vardagen efter att klienten begärt det. När det gäller att tillgodose klientens rättsskydd är det viktigt att klientens begäran om möte eller ansökan om utkomststöd alltid bokförs på ett lämpligt sätt direkt efter att den lämnats in.
Frågan har behandlats mer ingående i SHM:s
SHM:s kommuninfo 20/2007 (18.12.2007) och
SHM :s brev till länsstyrelserna 7.9.2009
Den ändrade bestämmelsen och tillämpningsanvisningar ingår dock inte ännu i SHM:s publikation från år 2007: Utkomststöd. Handbok för tillämpning av lagen om utkomststöd. SHM:s publikationer 2007:12.
Håll ekonomin i balans - broschyr om ekonomi- och skuldrådgivning
Delegationen för ekonomihantering som verkar i anslutning till arbets- och näringsministeriet (ANM) har sammanställt broschyren Håll ekonomin i balans. Den berättar kort om hur man håller den egna ekonomin under kontroll, hur man kan klara ut sin situation och läsaren uppmuntras att i tid kontakta instanser som kan hjälpa. Broschyren innehåller kommunala ekonomi- och skuldrådgivares kontaktuppgifter, internetlänkar till övriga aktörers webbplatser samt praktiska råd till personer som råkat i ekonomiskt trångmål. Den kan beställas avgiftsfritt för distribution till socialbyråns klienter ( riitta.ahonen(at)tem.fi). Broschyren finns på finska och svenska.
Ytterligare information om ekonomi- och skuldrådgivning finns på Konsumentverkets webbplats samt kommunens ekonomi- och skuldrådgivare.
Ytterligare informationÖverinspektör Jaakko Ellisaari, tfn (09) 1607 4344 och
Bostadsrådet Raimo Kärkkäinen, tfn (09) 1607 3857.
E-postadresser: [email protected]
SändlistaSocialnämnderna eller motsvarande organ
Regionförvaltningsverken och deras verksamhetsställen
Institutet för hälsa och välfärd
Riksdagens social- och hälsovårdsutskott
Riksdagens justitieombudsman
Högsta förvaltningsdomstolen
Förvaltningsdomstolarna
Socialattachéerna (Stockholm, Genève och S:t Petersburg)
SHM/avdelningen för social- och hälsovårdstjänster
Barnombudsmannen
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira
Inrikesministeriet / migrationsavdelningen
Arbets- och näringsministeriet
Konsumentverket
Finlands Kommunförbund
Centralförbundet för Socialskydd och Hälsa
Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia rf
Sosiaaliasiamiehet ry (Socialombudsmännen)