Toimeentulotuki 1.1.2011 lukien
Toimeentulotuesta annetun lain 9 a §:n mukaan toimeentulotuen perusosien määrä on sidottu kansaneläkeindeksin kehitykseen. Kansaneläkeindeksin pisteluvuksi vuodelle 2011 on vahvistettu 1508. Tammikuun 2011 alusta toimeentulotuen perusosien määrät nousevat indeksikorotuksen verran.
Kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus laskee keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella. Kansaneläkeindeksi lasketaan vuosittain heinä-, elo- ja syyskuun keskimääräisen hintatason perusteella.
Kaikissa kunnissa sovelletaan samoja perusosien euromääriä. Yksin asuvan ja yksinhuoltajan perusosan määrä on 419,11 euroa 1.1.2011 lähtien. Perusosien määrät eri perheenjäsenten osalta on esitetty oheisessa liitteessä.
Etuoikeutetun tulon soveltaminen toimeentulotuessaOsa ansiotuloista jätetään tulona huomioon ottamatta toimeentulotukea myönnettäessä (toimeentulotukilain 11 § 3 momentti). Kotitaloutta kohti huomioon ottamatta jätetään vähintään 20 % ansiotuloista. Etuoikeutetuksi tuloksi voidaan hyväksyä kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa. Asetettu euromääräinen raja ei siten estä lukemasta etuoikeutetuksi tuloksi yli 20 %:a ansiotuloista. Voimassa olevan lain mukaan menettelyä jatketaan vuoden 2010 loppuun.
Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys lainmuutokseksi (HE 138/2010 vp) jolla etuoikeutetun tulon menettelyä jatkettaisiin vuoden 2014 loppuun. Etuoikeutettuun tuloon ei esitetä muita muutoksia. Lainmuutos on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2011.
Etuoikeutettu ansiotulo otettiin toimeentulotuessa käyttöön vuonna 2002. Sillä halutaan edistää asiakkaan mahdollisuuksia parantaa toimeentuloaan vähäisillä omilla ansioilla ja sen myötä mahdollisuutta sijoittua pysyvämmin työelämään.
Ministeriö korostaa että etuoikeutetun ansiotulon menettelyn lisäksi vähäiset avustukset ja ansiot tulee edelleenkin jättää kokonaan huomioon ottamatta toimeentulotukea myönnettäessä. Toimeentulotukilain 11 § mukaan tuloina ei huomioida mm. vähäisiksi katsottavia ansiotuloja ja avustuksia eikä myöskään tuloja siltä osin kuin ne vastaavat työmatkamenoja ja muita työssäkäynnistä aiheutuvia menoja.
Aihetta käsitellään STM:n julkaiseman Toimeentulotuki-oppaan luvussa 6.8.2
Toimeentulotuen perusosan alentaminenEduskunnan käsittelyssä on myös hallituksen esitys (HE 138/2010 vp) toimeentulotuesta annetun lain 10 §:n muuttamiseksi siten, että täysi-ikäiselle, ammatillista koulutusta vailla olevalle alle 25-vuotiaalle myönnettävää toimeentulotuen perusosaa voitaisiin alentaa silloin, kun hän on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän tällä perusteella ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Lainmuutos on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2011.
Toimeentulotuen viivytyksetön käsittelyToimeentulotuen viivytyksetöntä käsittelyä koskeva laki (1202/2007) tuli voimaan 1.1.2008. Toimeentulotukilakiin on kirjattu määräajat toimeentulotukiasioiden käsittelylle (14 a §). Tarkoituksena on, että kaikissa kunnissa toimeentulotukipäätöksen saa ilman viivytystä, kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen tekemisestä. Kiireellisessä tapauksessa päätös on tehtävä samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Päätös on pantava täytäntöön viivytyksettä.
Asiakkaan tulee päästä keskustelemaan henkilökohtaisesti sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen kun asiakas on tätä pyytänyt. Asiakkaan oikeusturvan toteutumisen vuoksi on tärkeää, että asiakkaan tapaamispyyntö tai toimeentulotukihakemus kirjataan asianmukaisesti aina välittömästi sen jättämisen jälkeen.
Asiaa on käsitelty yksityiskohtaisemmin
STM:n kuntatiedotteessa 20/2007 (18.12.2007) sekä
STM :n kirjeessä lääninhallituksille 7.9.2009.
Muuttunut säännös ja sen soveltamisohjeistus eivät kuitenkaan vielä sisälly vuonna 2007 julkaistuun STM:n julkaisuun Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille. STM Julkaisuja 2007:11.
Talous tasapainoon -Talous- ja velkaneuvontaesiteTyö- ja elinkeinoministeriön (TEM) yhteydessä toimiva Taloudenhallinnan neuvottelukunta on tuottanut Talous tasapainoon -esitteen. Siinä kerrotaan lyhyesti oman talouden hallinnasta, miten tilannettaan voi selvittää sekä rohkaistaan ottamaan ajoissa yhteyttä auttaviin tahoihin. Esite sisältää kunnallisten talous- ja velkaneuvojien yhteystiedot, internet -linkkejä muiden toimijoiden verkkosivustoille sekä käytännön neuvoja talousvaikeuksiin joutuneille. Esitettä voi tilata maksutta jaettavaksi sosiaalitoimistossa asioiville (riitta.ahonen (at) tem.fi). Esitettä on saatavana sekä suomen- että ruotsinkielisenä.
Talous- ja velkaneuvonnasta saa lisätietoa Kuluttajaviraston sivustolta sekä kunnan talous- ja velkaneuvonnan antajilta.Lisätietoja
Ylitarkastaja Jaakko Ellisaari, puh. (09) 1607 4344 ja
Asuntoneuvos Raimo Kärkkäinen, puh (09) 1607 3857.
Sähköpostiosoitteet: [email protected]
Sosiaalilautakunnat tai vastaavat toimielimet
Aluehallintovirastot ja niiden toimipaikat
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta
Eduskunnan oikeusasiamies
Korkein hallinto-oikeus
Hallinto-oikeudet
Sosiaaliavustajat (Tukholma, Geneve ja Pietari)
STM/sosiaali- ja terveyspalveluosasto
Lapsiasiavaltuutettu
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira
Sisäministeriö / maahanmuutto-osasto
Työ- ja elinkeinoministeriö
Kuluttajavirasto
Suomen Kuntaliitto
Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaaliasiamiehet ry